Hlavní obsah

Hity, ploužáky a nářezy Divokýho Billa

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvalská kapela Divokej Bill vydala kompilační box Platinum Collection. Kolekci si sama sestavila a písně na ní rozdělila podle následujícího klíče: na prvním cédéčku jsou singly, na druhém ploužáky a na třetím nářezy.

Foto: ČTK

Spoluzakladatelem skupiny Divokej Bill byl zpěvák a kytarista Vašek Bláha.

Článek

„Na desce je všech našich patnáct singlů, patnáct ploužáků a patnáct nářezovek,“ vysvětluje kytarista Roman Procházka. „Písničky jsme řadili chronologicky, má to hlavu a patu. Poslední řadovou desku 15 jsme vydali u jiné firmy než ty předešlé. Obě firmy se ale dohodly, takže jsou na Platinum Collection písničky ze všech alb.

“Procházka připomíná, že Divokej Bill už ve své diskografii jednu výběrovou kolekci má. Jmenuje se Unisono a vyšla v roce 2011. „Písničky na ni jsme částečně nechali vybírat naše fanoušky. Na Platinum Collection jsme tomu ale dali vlastní řád. Je to poctivý a docela podrobný průřez naší tvorbou,“ vysvětluje.

Nové skladby na kompilaci nejsou, zajímavosti ale ano. „Poslední mohykán je píseň z best of alba Unisono. Myslíme si, že je dobrá, ale že byla trochu přehlédnutá,“ konstatuje Procházka. „Ze dvou verzí písně Čmelák, které v repertoáru máme, jsme vybrali tu rychlejší. A písnička Unisono je nahraná s dětským sborem, protože se nám ta verze víc líbí.“

Houslista Adam Karlík prozrazuje, že řada písniček se během let, po které je Divokej Bill na koncertech hraje, trochu změnila. „S příchodem bubeníka Marka Žežulky začaly některé zrychlovat. Když je písnička nějak napsaná a při hraní na koncertech je trošičku rychlejší, tak je to v pohodě. Jakmile se ale zrychlí ještě víc, už je to moc. Občas se nám to stane a kvůli tomu není třeba dobře rozumět textu. Je zajímavé, že když hrajeme na velkém pódiu, zdají se nám písničky pomalejší. Když je ale ve stejném tempu hrajeme ve zkušebně, zdají se nám rychlejší. Nemáme v repertoáru žádnou, kterou bychom hráli pomaleji, než byla původně nahrána. Vždycky jenom zrychlujeme,“ tvrdí pro zajímavost.

Vydání kompilace má ještě jeden důvod. Divokej Bill původně plánoval, že své další nové album vydá už v roce 2016, nejlépe na jaře. Aktuálně ale emisi posunul na rok 2017.

„Asi čtyři nové písničky už hrajeme na koncertech. Jedna z nich se jmenuje Tsunami a bude pilotním singlem k plánovanému DVD, které jsme natočili na našem koncertě v létě v Úvalech. Vyjde příští rok v březnu,“ doplnil Karlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám