Hlavní obsah

Jak moc je Zlatá mládež zlatá a jak moc jen mládež?

Právo, Eva Zajíčková

Nová docureality veřejnoprávní televize Zlatá mládež staví na tom, že po pětadvaceti letech svobody narostly rozdíly mezi lidmi v Česku natolik, až mezi reálnými možnostmi celých skupin obyvatelstva vznikla nápadná, a možná i těžko překlenutelná propast.

Foto: Česká televize

Renáto si s ostatními kluky v Chanově pokusil přivydělat stejně jako zdejší obyvatelé, sběrem kovu. U kabelů je potřeba nejdřív spálit plast.

Článek

Pětice mladých a bohatých obyvatel velkoměsta v tomto pořadu vždy týden žije v jiném prostředí někde „za Prahou“, kde by se mělo ukázat, co v nich skutečně je. Zatím to ale vypadá jen jako trošku náročnější výlet, kdy se hrdinové podiví nad tím, jak to jinde chodí, a někdy i uznají, že si leccos představovali jinak. Ale že by byli skutečně konfrontováni se sebou samými, to se zatím říct nedá.

Svou budoucí práci si idealisticky malují v první řadě jako seberealizaci a nejsou moc ochotní ze svých nároků slevit, případně i něco spolknout, jsou vychovaní v pohodlí, bez existenčních starostí a naivně věří, že svou budoucnost si každý člověk plně volí sám. Hlavně však jsou „zábavní“. Jde o generaci, která už vyrostla se sociálními sítěmi, novodobým rájem narcismu, a zároveň jako diváci televizních reality show se většina z nich před kamerou neubrání exhibici. Možná dokonce i získali do jisté míry oprávněný pocit, že se to od nich čeká.

Jejich přirozeně vyhlížející sebestřednost, která se projevuje i tím, že komunikují víc na kameru než s lidmi, s nimiž budou krátce žít, a jejich zřetelné sklony produkovat přitom právě „zábavu“ totiž plně vycházejí vstříc tomu, jak je pořad zpracován. Jako klip plný zkratek a kontrastů, někdy vtipných, jindy provokativních. Minimálně první díl je po této formální stránce skutečně přitažlivý, téměř se chce říct chytlavý.

Jenže – chovali by se tihle mladí bohatí jinak, kdyby byli o dost chudší? Zkušenosti říkají, že ne, a paměť napovídá, že i v dobách před sociálními sítěmi se mladí předváděli – pouze měli diváky jen ve svém nejbližším okolí. C’est la vie.

Právě tohle však z pořadu nepochopíme, protože v prvním díle se pětice protagonistů vídá spíš s lidmi ve věku svých rodičů a i v druhém při „expedici“ do Chanova se setkání stejných generací odehraje hlavně na závěrečné diskotéce, kde leda tak padne pár panáků a zbytek času se soustředí na gaye Renáta a jeho pěvecké vystoupení.

Právě v Chanově sice hrdinové učiní několik šokujících zjištění, jako když se na studenta práv obrátí jeden z obyvatel s podivným vyúčtováním spotřeby vody, ale problém pak před kamerou vyšumí do ztracena.

V příštím díle podstoupí zlatá mládež výcvik v armádě. Ani tentokrát ale před kamerou neuvidíme rozdíly mezi nimi a studenty vojenské školy, kteří poslouží spíš jako kompars.

Ale pětice hrdinů se aspoň ocitne v situaci, kdy bude muset překonat sama sebe. I když někteří z toho rychle couvnou, „aby si nenamočili hlavu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám