Hlavní obsah

V čele Rady ČRo stanul Šafařík, nahradil Stehlíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým předsedou Rady Českého rozhlasu byl zvolen dosavadní místopředseda Petr Šafařík. Ve funkci nahradil Michala Stehlíka, který na funkci rezignoval spolu s dalšími členy předsednictva. Novými místopředsedy budou Ivan Tesař a Milan Badal.

Foto: rozhlas.cz/Khalil Baalbaki

Petr Šafařík

Článek

Svou rezignaci Stehlík zdůvodnil okolnostmi kolem odchodu předchozího generálního ředitele Petera Duhana a následné opakované volby prozatímního ředitele. Duhan na začátku října odstoupil ze zdravotních důvodů krátce předtím, než se mimořádně svolaná rada začala zabývat jeho údajným porušením zákona a možným odvoláním v souvislosti se zaměstnáním jeho syna Andreje Duhana.

Dozorčí komise rady informovala, že podle ní bylo zaměstnání syna bývalého generálního ředitele Duhana i zaměstnání bývalého radního Tomáše Ratiborského a jeho syna v rozporu se zákonem.

Rada také schválila výši mzdy prozatímního generálního ředitele Karla Zýky 150 000 korun měsíčně. Jeho předchůdce bral o 10 000 Kč více. Novým mluvčím rady byl zvolen Tesař. Nahradil Jiřího Vejvodu, který odstoupil z funkce místopředsedy.

Rada už dříve vyhlásila otevřené výběrové řízení na řádného generálního ředitele. Termín pro podání přihlášek stanovila na 9. prosince. Uchazeči musejí předložit projekt na období 2016 až 2021. Do druhého kola postoupí pět kandidátů, kteří absolvují veřejné slyšení. Volba generálního ředitele se uskuteční nejpozději 3. února 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám