Hlavní obsah

RECENZE: S Tadeášem Falkem znovu, ale úplně jinak

Právo, František Cinger

Flákači je název nevelké, stylově sevřené prózy Václava Duška, se kterou se hlásí prozaik a scenárista po delší době. Znovu se vrátil ke své dominantní postavě Tadeáši Falkovi, hrdému, tvrdohlavému mladíkovi, o jehož pracovních a soukromých peripetiích vyprávěl ve svých prvních čtyřech prózách.

Foto: nakladatelství Akropolis

Obal knižní novinky

Článek

Znovu ožívá pražský Karlín po druhé válce, objevují se zase Falkovi kamarádi Bogan i Kory, ale příběh míří od hlavního hrdiny ke světu kolem. Opět zhrzený neústupný chlap se rozhodne opustit maminku Růženku, ženu osamělou po manželově zatčení a jeho umístění do pracovního tábora, a vydává se na „severní kótu“ za štěstím a vlastně i na zkušenou.

Teplice, Litvínov, Most lákaly po zlatokopech vybírajících poklady odsunutých Němců lidi do dolů. Šachta Kolumbus, hostinec Mexiko v Jiřetíně, koupaliště u Koldomu, tahle místa se na čas stanou centrem Falkových univerzit. Vzpomíná na moudrosti štamgastů U Kulaté báby v ulici Za Poříčskou branou i na vyvádění vojáků v Besedě ve Vítkově ulici.

Hlavně se však stává součástí balábile lidí v dolech i po šichtě, v pestré společnosti lidí hledajících kousek štěstí. Podvádějících vykuků nebo těch nenávidějících ponížení, stejně jako on.

Je to jiný Dušek, než jak ho znají čtenáři sledující kdysi vyprávění jeho postav. Jako by se styl známý ze Skleněného golema, hledícího bez brýlí ideologického mámení na realitu 50. let, ještě zhutnil. Napsal vyzrálou prózu moderního slovesného stylu, poctu zanikajícímu kouzlu Karlína, ale i Mostu a Litvínova. Je to umělecky pravdivý pohled na náš včerejšek. Na člověčinu, kterou zachytit slovem je tak těžké, a zvládnou to jen opravdoví mistři. Právě se Skleněným golemem patří Flákači k tomu nejpovedenějšímu z Duškova díla.

Václav Dušek: Flákači
Akropolis, 160 stran, 199 Kč

Celkové hodnocení: 95 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám