Hlavní obsah

RECENZE: Papa Roach, Five Finger Death Punch a dva světy

Právo, Jaroslav Špulák

Americké skupiny Papa Roach a Five Finger Death Punch se spojily na turné. Ta první je na světě od roku 1993 a stihla uspět ještě ve sladkých devadesátých letech, druhá pochází z Las Vegas a letos oslavuje deset let existence. Obě vystoupily v pátek 20. listopadu v Malé sportovní hale na Výstavišti. Přišly na ně asi tři tisíce diváků.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koncert americké hard rockové skupiny Papa Roach v Praze Holešovicích. Na snímku zpěvák skupiny Jacoby Shaddix.

Článek

Byly to přitom dva rozdílné koncerty. Zatímco Papa Roach ctí ve své tvorbě melodiku a rockové kytary, Five Finger Death Punch heavy metal a jeho letité obyčeje. Zatímco ty první táhne zpěvák vskutku zajímavý a jistý, ty druhé spíše křikloun, ze kterého vysoký tón nedostanete. A zatímco ti první hrají jako o život a jejich set měl spád, ti druzí nikam nespěchali a člověk by se leckdy v pauzách mezi písněmi bezmála unudil.

Večer zahájili Devil You Know z Los Angeles a nabídli fádní a nezajímavý metalcore, přesně takový, jaký produkují stovky podobně smýšlejících skupin.

Papa Roach naopak přinesli hudební žně. Zpěvák Jacoby Shaddix měl své party po celé vystoupení pod kontrolou a intonačně zabloudil až úplně na konci, kdy rozezpíval hit Last Resort tak, že bylo složité ho hned poznat. Shaddix je nicméně bytostný melodik se zajímavým hlasovým rozsahem, takže mohl během koncertu snadno a nenásilně odhalit utěšené linky skladeb, které by této kapele mohly jiné závidět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Papa Roach vede zpěvák Jacoby Shaddix.

V hudbě Papa Roach je souběh nu metalu a hard rocku. Svůj zvuk jistí podehrávkami, které zaručují plnost soundu, a muzikanti hráli a zpívali jako o život, protože je to pro ně přirozené.

Five Finger Death Punch jsou na první poslech tvrdší. V jejich hudbě je základem heavy metal, který po melodických linkách lační méně než rock. Kapela spíše staví na sloganech a pokřicích, stejně jako na tvrdosti. Tak to bylo naživo, její alba jsou mnohem členitější.

Foto: Milan Malíček, Právo

Five Finger Death Punch nastoupili jako poslední.

Zpěvák Ivan L. Moody má hromský hlas, jímž káže davům v písních i mezi nimi. Chybí mu v něm ale smysl pro detail, nuance, která pěveckou linii udělá zajímavou. Navíc svůj hlas šetřil, neboť prostoje mezi písněmi, které kapela měla, se postaraly o to, že atmosféra koncertu takříkajíc padala po každé písničce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koncert americké skupiny Five Finger Death Punch v Praze Holešovicích. Na snímku zpěvák skupiny Ivan L. Moody.

V pomyslném měření sil proto jasně vyhráli Papa Roach.

Celkové hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám