Hlavní obsah

Tvorbu slavného filmaře Karla Zemana přibližuje obsáhlá kniha

Dcera a vnučka slavného filmaře Karla Zemana připravily u příležitosti letošního 105. výročí jeho narození knihu, která podrobně přibližuje jeho obsáhlou a ve světě oceňovanou tvorbu. Publikace Karel Zeman a jeho kouzelný svět vychází v těchto dnech a jejího křtu 1. prosince by se v Praze měly obě autorky žijící v Kanadě zúčastnit, řekla Veronika Sonnková ze skupiny Albatros Media, jejíž nakladatelství CPress knihu vydává.

Foto: Filmové studio Gottwaldov

Vynález zkázy

Článek

Kniha vypráví životní příběh Karla Zemana od jeho dětství, představuje jeho díla, inspirační zdroje, jednotlivé fáze tvorby filmů i ohlasy, které díla vyvolala doma i v zahraničí. Čtenářům může pomoci poznat triky, které ve svých filmech Karel Zeman užíval, způsoby animace i jejich kombinování. Umožňuje nahlédnout do jeho technických scénářů a skic, jež stály na počátku každého filmu. Unikátní je i svým množstvím nashromážděného obrazového materiálu, který čerpá ze soukromého archívu a přináší i dosud nepublikované ilustrace a fotografie.

„Objevily jsme spoustu věcí, které jsou fascinující. Já jsem vedle něj žila, tak jsem to považovala za samozřejmé. Ale zjistily jsme, jaká to bude škola pro všechny. Snažily jsme se do toho dát to, co otec dával do filmů, každým filmem chtěl dát divákovi nějakou znalost. V Ukradené vzducholodi používal impresionisty, proto v knize vysvětlujeme, co je to impresionismus, proč jej použil. Je to kniha trochu i o dějinách umění a literatury,” říká o knížce Zemanova dcera Ludmila, ilustrátorka dětských knih.

Foto: CPress

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Spolu se svou dcerou Lindou Zeman-Spálenou na knize pracovaly řadu let. Roky procházely poznámky filmaře. „Byl velmi organizovaný člověk, zapisoval si každý pracovní den. Přečíst to, spojit si to s filmem, fotografiemi, to trvalo. Dostávaly jsme se do toho hlouběji a hlouběji a říkaly jsme si, jak je to těžká práce s tím něco dělat,” řekla Ludmila Zemanová letos v létě, kdy připravovanou knížku představovala na letní filmové škole.

Karel Zeman (1910 až 1989) byl průkopníkem trikových filmů a uznávanou osobností světové kinematografie. Natočil řadu krátkých, středometrážních i celovečerních filmů, pravděpodobně nejslavnější jsou Cesta do pravěku, Baron Prášil či Vynález zkázy. Na letošním karlovarském festivalu měla premiéru digitálně restaurovaná verze snímku z roku 1958, jenž byl prvním Zemanovým filmem na motivy prózy Julese Verna. Na unikátní podobě tohoto napínavého příběhu s protiválečným podtextem má výrazný podíl i novátorská hudba Zdeňka Lišky.

Reklama

Výběr článků

Načítám