Hlavní obsah

Modrý pták vzlétne v Národním divadle

Právo, Radmila Hrdinová

Hru belgického básníka, spisovatele a dramatika, nositele Nobelovy ceny Maurice Maeterlincka (1862 - 1949) uvede ve čtvrtek 19. listopadu činohra pražského Národního divadla. Modrý pták byl napsán v roce 1908 a je považována za jedno ze stěžejních děl evropského symbolismu. Název hry symbolizuje štěstí a skrývá poetický příběh o snovém putování dětí za Modrým ptákem. V jejich snu splývá minulost s přítomností i budoucností a lidský svět se propojuje se světem zvířat a věcí.

Foto: Pavel Nesvadba

Maeterlinckův Modrý pták se na scénu Národního divadla vrací po sto letech.

Článek

„Je otázka, jak s takovouto – symboly a významem prošpikovanou hrou – nakládat dnes, více než sto let po napsání. Málokdo dnes ocení Maeterlinckovy barvité popisy duchovních krajin – doba se změnila a vše, kde se objevují pojmy jako Pravda, Láska či Krása, navíc s velkými písmeny, nás znepokojuje a trochu i popuzuje. Ke hře jsme se nakonec rozhodli přistoupit jako k pohádce, která nevysvětluje, neozřejmuje, nechává věci plynout v jejich nepochopitelnosti a spoléhá na to, že v mysli posluchače či čtenáře vyvolá kýženou reakci, aniž by si toho dotyčný byl vědom,“ říká dramaturg inscenace Jan Tošovský.

Světová premiéra Modrého ptáka se uskutečnila v roce 1908 na scéně Moskevského uměleckého divadla v režii K. S. Stanislavského. Inscenace dosáhla neuvěřitelných 3 000 repríz, sklidila obrovský úspěch doma i v zahraničí a uváděla se až do konce 60. let 20. století. Podle svědectví pamětníků byla jednou z největších divadelních událostí počátku 20. století.

Maeterlinckova Modrého ptáka nastudoval režisér Štěpán Pácl, který je od nové sezóny kmenovým režisérem činohry Národního divadla. Se souborem spolupracoval již na inscenaci hry Lenky Lagronové Z prachu hvězd a od téže autorky v této sezóně uvede i hru Jako břitva (Němcová).

O Modrém ptáku říká: „Logika té hry je snová. Maeterlinck skutečnostem, které v každodenním životě vnímáme jen nezřetelně, dává jiné, hlubší významy, abychom se skrze sen – tedy paradoxně něco neskutečného – dozvěděli něco o sobě, o skutečnosti. Posílá dvě děti do světa, který za normálních okolností nevidíme, aby našly Modrého ptáka, a zachránily tak jeden lidský život. Jejich průvodcem je mluvící Kočka, Pes, Cukr, Chleba, Světlo. Pokusili jsme se ve scénografii najít takový snový prostor, kde se může odehrát cokoli, kde cokoli může vznikat. Nechali jsme se inspirovat tím, jak by mohl vypadat takový dětský sen, kde se skutečné míchá s neskutečným, aniž by se ztratila konkrétnost. A Modrý pták? To je tajemný tvor, který neustále uniká, jako nám uniká štěstí, protože si sami po něm šlapeme, anebo prostě proto, že je třeba něco vykonat, projít krutostí, překonat překážky, aby se člověk mohl cítit šťastný.“

V inscenaci Modrého ptáka se představí herci Pavlína Štorková, Filip Kaňkovský, Jan Bidlas, Pavel Batěk, Saša Rašilov, Patrik Děrgel, Václav Postránecký, Lucie Juřičková, Martina Preissová a mnozí další. Do konce roku se Modrý pták bude hrát ještě pětkrát a je příležitostí pro rodinnou návštěvu divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám