Hlavní obsah

Hudební novinky prvního čtvrtletí

Novinky, Jaroslav Špulák

Hudební průmysl avizuje, jaké desky vyjdou začátkem roku. Pro mnohé jsou nejlákavějšími jmény Nick Cave a Lou Reed, příznivci taneční scény pak čekají na album Massive Attack 100th Window. Novinku ale chystá především Madonna. Vyjít by měla v březnu a chybět by na ní neměla píseň Die Another Day z dvacáté bondovku Dnes neumírej. Víc se zatím neví.

Foto: Bohumil Kovalský

Most přes řeku Wislu v Toruńě

Článek

Australan Nick Cave připravuje s doprovodnou formací The Bad Seeds album Nocturama, které nabídne skladby melancholicky dumající o osudových věcech. Americký zpěvák Lou Reed se nechal inspirovat dílem spisovatele E.A. Poea. Jeho novinka vyjde 27. ledna pod názvem The Raven a Reed k ní na svých internetových stránkách říká: "Edgar Allan Poe je jedním z opravdových klasiků americké literatury. Obdivuji ho a tahle deska je hold jeho osobnosti." Všechny ale předešli švédští Rednex, kteří před lety zaujali kombinací techna a country motivů. Nové album, s nímž se pokoušejí o návrat na výsluní, vydali už 6. ledna

Králové popu a Osbournova dcera

Britští popoví králové Pet Shop Boys pořídili během nahráván loňského alba Release některé skladby navíc. Pět z nich zařadili na únorovou kolekci Disco 3 a přidali k nim ještě několik remixů z minulých let. Neodpočívají ani jejich rivalové, popově nasládlí Erasure, kteří vydají skutečnou novinku Other People´s Songs. Počátkem února přijede do české metropole člen legendárních Bee Gees, zpěvák Robin Gibb, aby účastí v některých televizních pořadech propagoval svou sólovou novinku Magnet.

V Osbournovic rodinném klanu se hlásí o slovo Ozzyho přidrzlá dcera Kelly, jež po dohadech s vydavatelskou společností ohledně názvu své prvotiny nakonec usoudila, že Shut Up! (Zavři zobák) bude nejvýstižnější.

Záplavy nahrávek všech stylů

Zpěvačka Bonnie Tylerová vyrukuje s pozoruhodnou deskou Heart Strings, kterou nahrávala se symfonickým orchestrem zčásti v Praze a na níž v novém hávu představuje třináct léty prověřených hitů z dílny U2, Beatles, Phila Collinse a dalších. Za hranicemi rodné Itálie, kde podobně jako ve Španělsku prodala miliony desek, se pokouší prosadit italská kráska Laura Pausini, která nazpívala poprvé celou desku v angličtině.

Ještě v lednu okusí američtí Porcupine Tree, co je to vydat po patnácti letech existence první album u velké gramospolečnosti. Na etiketě Warner Music vyjde dvojkolekce In Absentia, ke které Právu kytarista a zpěvák skupiny Steven Wilson řekl: "Poprvé klademe tak velký důraz na kytar. Je to především rocková deska."

Britské Reef zná české publikum z koncertů v Praze i na letním festivalu v Trutnově. Po delší odmlce na sebe upozorní lednovým singlovým výběrem Together, o němž zpěvák Gary Stringer Právu prozradil: "Koncem léta 2001 jsme si najali starý dům na venkově, zamkli jsme se tam a začali skládat nové písně. Na Together jich bude pět, zbytek jsme schovali pro další řadovou desku."

V únoru a březnu jsou taktéž očekávána zatím nepojmenovaná alba největších hvězd nu-metalu, amerických Linkin Park, jejichž debut si koupilo na deset milionů lidí, britských Placebo, australských Matchbox 20, německých Guano Apes i metalové Sepultury.

Z domácích luhů a hájů

Nespí ani tuzemští interpreti. Bláznivý optimista Dan Nekonečný se připomene kolekcí Best Of Šum svistu doplněnou dvěma dosud nevydanými skladbami a v přesně v polovině ledna vydá Janek Ledecký u společnosti BMG písničky ze svého nového muzikálu Galileo. Počin bude pokřtěn v pražském divadle Kalich a během večera se mají představit herci již v původních divadelních kostýmech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám