Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Allen Toussaint. Chvíli poté, co dozpíval koncert

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí zemřel americký zpěvák a muzikant, držitel Grammy a neworleanská legenda Allen Toussaint. Bylo mu 77 let a právě koncertoval ve Španělsku, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Allen Toussaint

Článek

Toussaint hrál soul, funk i typický neworleanský jazz. Známé jsou např. písničky Southern Nights, It's Raining nebo Working In The Coalmine. Společné hudební projekty ho pojily s Paulem McCartneym, Joe Cockerem i Elvisem Costellem.

Foto: Profimedia.cz

Allen Toussaint

V pondělí Toussaint koncertoval v Madridu, z pódia odešel do hotelového pokoje a tam zkolaboval. Resuscitace se sice podařila, ale hned poté dostal  druhý infarkt a zemřel.

Allen Toussaint se narodil v New Orleans v roce 1938. V sedmnácti se prosadil mezi místními muzikanty a začal i nahrávat. První deska s hitem Java vyšla už v roce 1964 u RCA Victor.

Hodně jeho písní proslavili jiní zpěváci - psal pro Irmu Thomas, Aarona Nevilla a Lee Dorseyho, přičemž následných coververzí bylo nepočítaně. Například Písničku Ruler of My Heart nahrála Irma Thomas, pak Otis Redding pod názvem Pain in My Heart a nakonec i The Rolling Stones. Skladbu Fortune Teller natočili The Who, The Hollies a opět i “Stouni”.

Jeho písně nebo aranže se objevily na stovkách desek, často je produkoval. V sedmdesátých letech se víc zaměřil na funky a produkoval alba The Meters nebo také Dr Johna. Spolupracoval s Robertem Palmerem, Solomonem Burkem, Johnem Mayallem a mnoha dalšími.

Produkoval také slavnou desku Patti Labelle Nightbirds, která přinesla obrovský hit Lady Marmalade hraný v různých verzích dodnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám