Hlavní obsah

Jaga Jazzist představí v Praze nové album

– Praha

Norská experimentální nu-jazzzová skupina Jaga Jazzist vystoupí v rámci turné k letošnímu albu Starfire ve středu 11. listopadu v pražském Lucerna Music Baru. Ve své tvorbě spojuje jazz s elektronikou, postupy filmové hudby i kapkou acidu a hip hopu.

Foto: LMB

Jaga Jazzist

Článek

Jádro souboru tvoří bratři Hornvethové, bubeník Martin a multiinstrumentalista Lars, který střídá jednoplátkové nástroje s kytarou a klávesami. Oba také stejně jako i jiní členové využívají elektroniky. V zvuku souboru však hrají důležitou roli akustické nástroje, jako jsou tuba, flétna nebo trombón či marimba, i kytary a elektrické piano. Vždy přítomná elektronika na poslední desce vystupuje více do popředí.

Kapela je považovaná za nejvýraznější představitele nu-jazzu. Posbírala také řadu cen. Druhé album A Livingroom Hush bylo v roce 2002 oceněno norskou cenou Alarm a posluchači BBC ho označili za jazzové album roku. Vysoce hodnocené bylo také předloňské album Live with Britten Sinfonia natočené s orchestrem. S orchestrem se skupina představila i při své poslední návštěvě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám