Hlavní obsah

Festival v Brně promítne staré filmové klenoty i novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodná díla světové kinematografie, která českým divákům z různých důvodů zůstala utajená, nabízí brněnská přehlídka Visions of Light. Pořadatelé se snaží vybírat filmy, které se vyznačují vysokou uměleckou hodnotou, originalitou a vizuální působivostí. V Česku se přitom dosud veřejně promítaly jen okrajově, před dlouhou dobou anebo nikdy, oznámila novinářům za pořadatele Milena Hurajová.

Foto: Letní filmová škola

Z filmu Jack Strong

Článek

Devátý ročník festivalu zahájí 5. listopadu film scenáristy a režiséra Jeana Epsteina Věrné srdce z roku 1923. Rodinné drama zasazené do prostředí přístavu v Marseille považují odborníci za jeden z vrcholů francouzské avantgardy. Závěrečným filmem přehlídky bude 7. listopadu polský špionážní thriller Jack Strong o agentovi CIA, jenž vynesl na Západ desítky tisíc stran důležitých dokumentů.

„Naším cílem je stejně jako v minulých letech projekce filmů, jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se přes leckdy původní odmítání stali klasiky a ikonami,” popsal festivalový koncept jeden z pořadatelů, Petr Šoupal.

Tradiční součástí přehlídky jsou lektorské úvody ke všem filmům. Přesné informace o programu najdou zájemci na webových stránkách www.visionsoflight.cz.

Dějištěm festivalu je kino Art, které poté v polovině listopadu hostí brněnskou část festivalu Mezipatra. Na konci měsíce se tam uskuteční ještě přehlídka argentinského filmu Ciné Argentino.

Reklama

Výběr článků

Načítám