Hlavní obsah

V Jihlavě se diváci ptali na WikiLeaks

Právo, Zbyněk Vlasák

Tři vrcholy už má za sebou letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Prvním z nich byla beseda s Julianem Assangem v rámci tzv. Inspiračního fóra. Assange je spoluzakladatelem vydavatelské společnosti WikiLeaks, která už dlouhá léta uveřejňuje utajované vládní a korporátní dokumenty.

Foto: MFDF Ji.hlava

Dvě hvězdy festivalu: Julian Assange a Máša Aljochinová

Článek

Assange je za svou činnost pronásledován a momentálně se ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. S jihlavskými diváky mluvil přes internet. Vyhrazenou hodinu a půl věnoval mimo jiné vyvracení nejčastějších nařčení, jimž WikiLeaks musí čelit.

„Není pravda, že se zaměřujeme jen na západní svět. Ano, mluvíme hlavně anglicky, v ostatních jazycích není naše fungování tak jednoduché. Ale zveřejnili jsme kupříkladu sto dvacet tisíc dokumentů o Rusku, spoustu materiálů v čínštině, třeba scénáře oslav tamní komunistické strany, dokonce se říká, že jsme svými odhaleními ovlivnili volby v Peru,“ prohlásil přes plátno Assange.

„Další častý argument proti nám je, že jsme zveřejněnými dokumenty ohrozili něčí život. Není to tak, americký soud v roce 2013 konstatoval, že následkem naší činnosti nebyl nikdo zraněn ani zabit,“ doplnil.

Jednu otázku mu položil i další významný host festivalu – Ruska Máša Aljochinová, která je u nás známá jako členka punkové skupiny Pussy Riot. V Jihlavě pak následně představila své dvě nové aktivity: spuštění zpravodajského serveru, jenž se rychle stal významnou ruskou opoziční platformou, a také vznik organizace, která pomáhá politickým vězňům.

Babišovi se nelíbil jeho portrét

Dalším vrcholem dosavadního programu Ji.hlavy byla beznadějně zaplněná projekce nového televizního filmu Víta Klusáka Matrix AB, jakéhosi observačního portrétu Andreje Babiše.

„Jsem přesvědčený, že je Babiš ohrožením české demokracie,“ řekl Právu Klusák.  „Je dokonce otázka, zda u nás demokracii ještě vůbec máme v momentě, kdy je ministrem financí člověk, který zároveň kontroluje nejčtenější seriózní noviny a do toho má vliv na naši dennodenní spotřebu. Když si jdete ráno koupit snídani, je téměř nemožné vyhnout se produktům, na jejichž výrobě se podílel Agrofert.“

Andrej Babiš nakonec do Jihlavy nedorazil, k divákům promluvil pouze prostřednictvím videovzkazu, který organizátoři pustili v rámci diskuse po projekci. Šéf ANO v něm označil Klusákův dokument za „podraz“ a „nepovedený film“. „Je mi líto, že jsem vstoupil do českého dokumentárního filmu tímto způsobem,“ konstatoval.

Snímek Matrix AB by měla Česká televize odvysílat v listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám