Hlavní obsah

Armádní Alexandrovce odmítá Litva i Polsko

Východolitevské město Visaginas zrušilo koncert ruského Alexandrovova armádního souboru plánovaný v rámci probíhajícího evropského turné vyhlášeného uměleckého tělesa. Podle místní radnice zatěžuje vystoupení Alexandrovců nežádoucí ideologický nános.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Alexandrovci

Článek

Soubor je dědicem sovětské éry, vysvětlila novinářům odmítavé stanovisko ředitelka městského kulturního střediska Danute Morkunieneová.

Alexandrovci nejsou soukromou hudební skupinou, patří k ruské armádě. Oficiálně se jmenují Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova.

Alexandrovův soubor vyjel v září na evropské turné, jímž chce připomenout 70. výročí vítězství sovětských zbraní v bitvách druhé světové války. Koncerty se konaly nebo jsou plánovány v evropských metropolích, které za války osvobodila Rudá armáda, včetně Budapešti, Bělehradu, Sofie a Bukurešti. Alexandrovci zazpívají i v Berlíně a Varšavě, počátkem prosince mají v plánu ukončit turné v pobaltských státech.

V minulosti s nimi vystupoval např. Karel Gott a Helena Vondráčková, která už léta opakuje, že na tom není nic špatného. Sobotní koncert však narušil incident. Skupina českých občanů se svlékla do půl těla a rozvinula vlajky Evropské unie a NATO na protest proti propagaci ruských ozbrojených sil v době, kdy Rusové střílejí na Ukrajině a ostřelují Sýrii.

V Litvě objednávají sál tajně 

Radnice města Visaginas, jehož velkou většinu tvoří litevští Rusové, si v prohlášení postěžovala, že Alexandrovci si prý objednali sál pro své vystoupení tajně. „Nevěděli jsme o tom. Jakýsi člověk si prostě sál zamluvil, aniž by sdělil, k jakému účelu,” řekla Morkunieneová baltské agentuře BNS. „Ideologický nános byl příčinou, proč nebylo vystoupení povoleno. V naší zemi vnímají ruské vojáky jinak. Tento ansámbl je přece jen dědicem sovětských dob,” konstatovala.

Podle ruské agentury Interfax vyvolává turné Alexandrovců protesty i v Polsku, kam má soubor ke třinácti koncertům přijet koncem listopadu. Odpůrci ruských umělců prý chtějí přivítat pěvce „mlácením do hrnců a pískotem”.

Reklama

Výběr článků

Načítám