Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Three Dog Night, jedné z nejlepších rockových kapel

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák americké skupiny Three Dog Night Cory Wells zemřel ve věku 74 let, uvedla BBC. Wells se proslavil hity jako Mama Told Me (Not To Come) a Joy To The World, které později předělávaly i další skupiny.

Three Dog Night: Mama told me not to come

 
Článek

Zpěvák zemřel doma ve městě Dunkirk, příčina nebyla uvedena.

Skupina Three Dog Night, jejíž název by se dal přeložit jako „zima, že by ani psa nevyhnal“, se dala dohromady koncem 60. let, kdy spolu hrávali Cory Wells, David Hutton a Chuck Negron.

Mladíci byli fascinováni rockovou kytarou a současně černošskou hudbou, gospelovými sbory a různými bluesmany. Spojili vše dohromady a pokusili se o svou verzi bílého soulového rocku, která měla obrovský úspěch. Ještě předtím ale kapelu rozšířili o klávesáka Jimmyho Greenspoona, baskytaristu Joea Schermieho a kytaristu Mika Allsupa.

Tom Jones je obdivoval 

Jejich megahit Mama Told Me (Not To Come) se dostal v roce 1970 na první místo hitparády v USA. Začali ho zpívat i jiní interpreti a ještě v roce 2000 mu složil poctu samotný Tom Jones, když nahrál coververzi se Stereophonics, která měla také značný úspěch.

V kapele vždy zpívalo více členů současně, vypracovali si jedinečný styl, srovnatelný třeba s Creedence nebo s Joem Cockerem. Celkem natočili do roku 1975, kdy se začali rozpadat, 21 hitů, jež se dostaly do TOP 40, a obdrželi 12 zlatých desek. Po rozpadu se ale muzikanti ještě několikrát spojili a hráli až do září 2015.

Vince Neil ze skupiny Motley Crue o Wellsovi napsal: „Budeš nám scházet, ale tvoje muzika bude žít dál v našich srdcích a duších.“

„Cory byl neuvěřitelný zpěvák, velký umělec,“ dodal David Hutton.

Reklama

Výběr článků

Načítám