Hlavní obsah

Jazzmeni vzpomínají na Basieho

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebylo náhodou, že tři největší osobnosti amerického jazzu 20. století byli černoši a dostalo se jim doslova "šlechtického" postavení alespoň ve jménech a přezdívkách - tak Louis Armstrong byl "králem", Duke Ellington "vévodou" a Count Basie "hrabětem". Kapelník, klavírista, skladatel a aranžér Count Basie by se dnes dožil sta let.

Článek

Narodil se v New Jersey jako William  Basie. "Malý tlustý muž" Basie vedl téměř až do smrti (i když v posledních letech po infarktu na vozíčku) kapelu, která byla spolu s Ellingtonovou kapelou symbolem swingu.

Přestože sám byl výborný pianista, proslul úsporným "šimravým" stylem hry, dával hodně prostoru sólistům kapely, jejíž slávu šířila hlavně vynikající rytmická sekce, skvělí sólisté (trubka Cat Anderson) a zpěváci jako Joe Williams.

V Praze jsme měli štěstí slyšet Basieho kapelu v roce 1974 v Lucerně na Mezinárodním jazzovém festivalu a pamětníci na její koncert vzpomínají dodnes. Zejména podání Basieho standardů jako One O` Clock Jump či Jumping At The Woodside vešlo do jazzové historie.

Přestože Basieho kapela existuje i dál, po jeho smrti v roce 1984 ji vede Bill Hughes, nahrávky původní kapely s Basiem u klavíru jsou nedostižnou metou a jsou stále vydávány jako pravý poklad pro jazzové fanoušky.

Reklama

Výběr článků

Načítám