Hlavní obsah

Rozkrádání státu v temném thrilleru Vladimíra Michálka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režisér Vladimír Michálek natočil Mamon, šestidílný thriller o korupci v největší domácí energetické firmě, který uvede 25. října HBO.

Foto: HBO

Matěj Hádek

Článek

Hlavní hrdina, novinář Petr Vlček, je na stopě monstrózní korupční kauzy v největší polostátní energetické firmě v zemi. Nejde jen o „pět na stole v českých“, ale o tolik miliard, že se leckomu z bossů vyplatí vraždit.

Přestože ve vedení firmy sedí Vlčkův bratr, článek po dlouhém váhání vyjde. Novinář už zašel tak daleko, že to nemůže ututlat, i kdyby chtěl. Později se ale ukazuje, že tajemný internetový fantom odesílal citlivé informace právě z bratrova počítače. Mohl to být někdo z jeho rodiny nebo on sám...

Do vedení polostátního kolosu pak nastupuje nový manažer a nezvykle zve Vlčka na noční schůzku kamsi za město. Novinář přijede a stane se něco mnohem horšího, než je důvěrné povídání o korupci...

Temný a dobře zahraný příběh

Foto: HBO

Eva Leimbergerová

Tak začíná Mamon, thriller, který byl inspirován temným norským seriálem, ale tvůrci tvrdí, že příběh byl hodně přepracován, aby sedl českému prostředí.

Na základě menší části seriálu, která byla médiím představena, nelze dělat dalekosáhlé závěry o kvalitě scénáře, ale zatím vypadá celkem realisticky a logicky.

Herci hrají výtečně - Matěj Hádek vypadá jako muž na pravém místě v roli smutného hrdiny, proti kterému jde politicko-korupční mafie i příbuzní. Musí se denně vypořádávat se svědomím a přemýšlet, zda mu to všechno stojí za to. Svou práci dobře odvedli také Michal Dlouhý, Jan Novotný, Igor Bareš, Eva Leimbergerová, Tereza Hofová či Gabriela Míčová.

Určitá záhadnost, nedořečenost a rozporuplné postavy s morálními dilematy slibují, že by mohlo jít o velmi slušný seriál.

Reklama

Výběr článků

Načítám