Hlavní obsah

Největší světový knižní veletrh začíná ve Frankfurtu

Ve středu začíná 67. ročník mezinárodního knižního veletrhu v německém Frankfurtu nad Mohanem. Jedním z jeho hlavních témat je význam svobody slova. To pořadatelé chtějí zdůraznit i pozváním britského spisovatele Salmana Rushdieho, který kvůli svému dílu čelí hrozbám ze strany íránských duchovních. Veletrh, který potrvá do 18. října, je se 7000 vystavovateli ze sta zemí největší světovou akcí svého druhu a zastoupení na něm má i Česko.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Salman Rushdie na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem

Článek

„Frankfurtský veletrh je místo, na kterém zvětšujeme svět, aby v něm byl prostor pro myšlenky všech," řekl při zahájení akce ředitel veletrhu Jürgen Boos. „Svoboda vyjadřování a publikování jsou hodnoty, z nichž nelze slevit, protože jsou základem svobodné demokratické společnosti," uvedl.

K vyjádření pořadatelů se v úterý večer na tiskové konferenci před zahájením veletrhu přihlásil i Rushdie. „Svoboda slova je univerzální hodnota," řekl. „Omezování svobody vyjadřování není jenom cenzura, je to útok na lidskou přirozenost,” uvedl. Kvůli pozvání Rushdieho se Írán rozhodl frankfurtský veletrh bojkotovat a vyzval k tomu i ostatní muslimské země.

Rushdieho kniha Satanské verše je v Íránu zakázaná a v roce 1989, rok po jejím vydání v Londýně, vydal tehdejší duchovní vůdce ajatolláh Rúholláh Chomejní fatvu, která vyzývá k zavraždění autora. Írán také vypsal odměnu v přepočtu 72 miliónů Kč tomu, kdo tento náboženský dekret naplní. Rushdie se pak musel uchýlit do ilegality.

Na frankfurtském veletrhu má zastoupení i Česko, které v Německu představí dvě desítky vydavatelství a nositele českých literárních cen. České autory budou ve Frankfurtu zastupovat Radka Denemarková a Radek Malý, kteří vystoupí v rámci autorských čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám