Hlavní obsah

Ulice Hradce Králové se na pět dnů rozezvučí jazzem

Právo, Ludmila Žlábková

Návrat k původní myšlence festivalu, tedy rozezvučet jazzem ulice Hradce Králové, slibují organizátoři letošního ročníku mezinárodního festivalu Jazz Goes to Town, který se od 13. do 17. října uskuteční v Hradci Králové.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Živou pozvánku na jazzový festival obstarali v žáci Základní umělecké školy Střezina přímo v hradeckých autobusech.

Článek

„Přejeme si, aby se festival otiskl do života města a během pěti dnů svého trvání proměnil a oživil jeho atmosféru. K jejímu dotvoření přispěje tzv. OFF program, který je otevřen všem jazzovým interpretům, jejichž hudební produkce představuje nejrůznější formy jazzové hudby či hudební fúze tohoto žánru. Vystoupit mohou v rozličných veřejných prostorách, restauracích a podobně,“ uvedla ředitelka spolku kontrapunk, který se pořádání letošního 21. ročníku festivalu ujal a převzal tak štafetu po dlouholetém dramaturgovi Martinu Brunnerovi.

Zásadní proměnu podstoupí dva závěrečné večery, které se oproti předešlým ročníkům uskuteční v sále královéhradecké filharmonie. Nově bude také otevřen festivalový meeting point v prostorách Café Náplavka na náměstí 5. května. Bude fungovat jako festivalové centrum pro návštěvníky i jako galerie, prostor pro jam session a jedna z hudebních scén festivalu,“ dodala Erbsová.

Hlavní program nabídne během pěti dní celkem 19 hudebních produkcí, které se budou odehrávat v šesti různých prostorách: Studio Beseda, Bio Centrál, Studio Divadla Drak, Café Náplavka, Městská hudební síň a sál Filharmonie Hradec Králové, kde budou situovány závěrečné dva dny festivalu. Hlavní závěrečné koncerty se tedy již neuskuteční v Aldisu, jako tomu bylo pravidelně v minulých letech.

Vertigo, Bucinatores, Clarinet Factory

„Dramaturgie festivalu chce nabídnout žánrové a stylové přesahy a otevírat nové pohledy na jazzovou hudbu 21. století. Hlavní festivalový program bude prezentovat pouze původní autorskou tvorbu s výrazným uměleckým vkladem a tvůrčí originalitou. Letošní ročník bude usilovat o větší žánrovou a stylovou otevřenost,“ pokračovala Erbsová s tím, že v programu je zastoupena většina souborů a interpretů mladší a střední generace, kteří jsou určující pro podobu a vývoj současného českého jazzu.

Vedle souborů Points Septet saxofonisty Luboše Soukupa nebo česko-polského kvintetu Inner Spaces trumpetistky Štěpánky Balcarové to je například sextet Vertigo se zpěvačkou a cellistkou Dorou Barovou, avantgardní třináctičlenný bigband Bucinatores trombonisty Jana Jiruchy spolu s exkluzivním hostem Radomilem Uhlířem na postu vokalisty nebo známé klarinetové kvarteto Clarinet Factory.

Ze zahraničních hudebníků festival uvede několik premiérových koncertů. Jedním z nich je mezinárodní trio Hang Em High švýcarského saxofonisty a basklarinetisty Luciena Dubuise, rakouského bubeníka Alfreda Vogela a polského hráče na dvoustrunnou bezpražcovou baskytaru Bonda. Přijede také maďarský Dresch Quartet saxofonisty Mihályho Dreschela, propojujícího afroamerickou a evropskou jazzovou tradici s lidovou hudbou karpatského oblouku.

Reklama

Výběr článků

Načítám