Hlavní obsah

Zdena Herfortová oslavuje a napsala knihu

Právo, ČTK, cg

Celoživotní věrnost brněnským jevištím prokázala herečka Zdena Herfortová, která ve čtvrtek oslaví sedmdesáté narozeniny. Za svou kariéru ztvárnila sto padesát divadelních postav.

Foto: Václav Šálek

Herečka Zdena Herfortová ztvárnila úctyhodnou řádku divadelních postav.

Článek

Kromě Julie nikdy neměla vysněné úlohy. „Byla jsem jedna z těch šťastných hereček, že si mě vždycky role našly,“ řekla.

Její domovské Městské divadlo na sobotu 10. října naplánovalo galavečer Vivat Zdena!, spojený se křtem knihy Jízda přes kočičí hlavy. S ohlédnutím za životem i kariérou jí pomohla Věra Staňková. „I když její osobní život mohl být někdy jaksi kopcovitý, vždy se dokázala zvednout, jít dál a ukázat na jevišti to nejlepší,“ uvedla Staňková.

Herfortová zvládá činoherní, operetní i muzikálové role v komediální i vážné poloze. „Oplývá naprostou a mimořádnou jevištní, hereckou, ale i lidskou inteligencí, jež se pojí s laskavostí a profesionalitou,“ řekl šéf Městského divadla Brno Stanislav Moša.

Herfortová k herecké kariéře směřovala od dětství. Vystudovala Janáčkovu akademii múzických umění, kde později také učila, a v roce 1968 nastoupila do angažmá v Mahenově činohře tehdejšího Státního divadla Brno. V roce 1992 přešla do brněnského Městského divadla.

Za výkon v roli Alžběty Anglické získala herečka Cenu Thálie za rok 1995.

Hrála ve více než devadesáti televizních inscenacích a také v seriálu Četnické humoresky. Hlas v dabingu propůjčila například Jane Fondové či Claudii Cardinalové.

Budovy obou jejích osudových divadel dělí vzdušnou čarou pár stovek metrů, stejně jako divadelní fakultu a sídla televize a rozhlasu. Nedaleko je i hereččina rodná Mášova ulice.

„V podstatě na pětníku jsem udělala pěknou kariéru,“ řekla Herfortová.

Reklama

Výběr článků

Načítám