Hlavní obsah

V Jihlavě bude beseda s členkou Pussy Riot a videokonference s Assangem

Novinky, Stanislav Dvořák

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne 27. října až 1. listopadu. Kromě 233 snímků nabídne také videokonferenci s Julianem Assangem a osobně přijede bývalá členka Pussy Riot Máša Aljochinová.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Marija Aljochinová

Článek

„Letošní Ji.hlava je objevitelská, přeneseně i doslova,“ charakterizuje 19. ročník ředitel festivalu Marek Hovorka. Z více než 3400 přihlášených titulů bylo do programu zařazeno 233 snímků, dalších 21 nabídne divákům program Dokument ČT. V soutěžních sekcích bude uvedeno 34 filmů ve světové, 11 v mezinárodní a 6 v evropské premiéře.

„Diváci budou moci proniknout do tajů tvorby norského filmaře-dobrodruha Thora Heyerdahla, držitele Oscara a průkopníka cestovatelských filmů, jehož filmy uvedeme z 35mm a 16mm filmových kopií,“ řekl Hovorka. „Když se vydáváte na dobrodružnou cestu, nevíte, co vás potká, a měli byste být připraveni na vše. Podobné pocity jako Heyerdahl při plavbě na voru napříč oceánem zažívají každý rok i filmoví objevitelé diváci na své cestě ji.hlavským festivalem. Naší celoroční snahou je vybrat právě ty snímky, které přicházejí s něčím novým.“

Ze zahraničních hostů uvítá Jihlava třeba legendu arménského dokumentu Artavazda Pelešjana, ruského režiséra Viktora Kossakovského, který se k nám po 16 letech vrací, aby osobně uvedl svůj film Ať žijí protinožci!, přednesl svoji Masterclass, připravenou ve spolupráci s Institutem dokumentárního filmu, a jako jediný porotce vybral nejlepší světový dokument v soutěžní sekci Opus Bonum.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švankmajer

Kossakovsky si všechny filmy sám režíruje, natáčí i stříhá. „Kdybych to takto nedělal, nebyly by to moje filmy. Jakmile svěříte určitou část tvůrčího procesu svým dozajista talentovaným kolegům, vytrácí se z filmu část vaší osobnosti,“ uvedl. Za svůj třetí film Středa (Sreda, 1997) získal i Zvláštní uznání dokumentární poroty na MFF Karlovy Vary.

Vedle německého kameramana, režiséra a jednoho z porotců soutěže Mezi moři Freda Kelemena, jenž spolupracuje s velikánem maďarské kinematografie Bélou Tarrem, uvidíme také skupinu Flatform tvořící videoinstalace, iráckého režiséra Abbase Fahdela a českého režiséra Jana Švankmajera.

Všechny podrobnosti najdete na dokument-festival.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám