Hlavní obsah

Favoritkou na Nobelovu cenu je Běloruska

Právo, jaš

Největší favoritkou na zisk letošní Nobelovy ceny za literaturu je sedmašedesátiletá běloruská autorka Světlana Alexijevičová. Mezi horké favority patřila již v roce 2013, kdy se laureátkou nakonec stala Alice Munrooová z Kanady, i o rok později před triumfem Patricka Modiana z Francie.

Foto: ČTK

Zatím největší favoritkou je Světlana Alexijevičová

Článek

Předloni získala Alexijevičová, původním povoláním žurnalistka, která ve svých pracích popisuje život krajanů i každodenní problémy Rusů či Ukrajinců, Cenu míru Německého knižního obchodu.

Jméno letošního laureáta bude oznámeno ve čtvrtek 8. října ve 13 hodin středoevropského času. Ocenění je dotované částkou osmi miliónů švédských korun.

Sázkové kanceláře přitom v tomto roce příliš neriskují a mezi hlavními favority jsou podle jejich kurzů za Alexijevičovou jména známá z uplynulých let – Haruki Murakami z Japonska, legenda současné americké literatury Philip Roth či Ngugi Wa Thiong’o z Keni.

Navzdory silnému postavení spisovatelky z Běloruska však mnozí odborníci nevylučují po loňském triumfu Evropana úspěch některého reprezentanta jiné kultury, ať již zmíněného Japonce, nebo Keňana. Někteří přitom upozorňují na skutečnost, že do Afriky putovala Nobelova cena za literaturu díky Johnu M. Coetzeemu naposledy před dvanácti lety.

Porota ve Stockholmu ale podobné spekulace důrazně odmítá, a navíc nezřídka zcela záměrně vypouští na veřejnost falešné úvahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám