Hlavní obsah

RECENZE: Adam Ďurica je stále stejný, až je to otravné

Právo, Jaroslav Špulák

Mandolína je název v pořadí třetího alba slovenského zpěváka a skladatele Adama Ďurici. Přináší tucet písní, z nichž tři (Neľutujem, Mandolína a Láska-Veda) už byly v době vydání kolekce slovenskými rádiovými hity. Jako výchozí pozice pro album to obvykle bývá výborné.

Foto: Universal Music

Mandolína je třetí deska Adama Ďurici.

Článek

Ďurica nahrál kolekci, o které prý vždy snil. Od předešlé nahrávky Dávno zemřel rock’n’roll se na ní výrazně posunul. Změnil přístup k práci, obklopil se profesionály a hudebně i osobnostně povyrostl. O tom ostatně svědčí i sebejistota, se kterou se na desce prezentuje. Prošel zjevně obdobím, kdy byl schopen sypat z rukávu písně s potenciálem oslovit běžné hudební spotřebitele. V mainstreamu, do kterého dnes nesporně patří, je to schopnost k nezaplacení.

Ďurica navíc nenechal nic náhodě. Na post producentů si pozval hned několik osobností, texty mu napsal zkušený Vlado Krausz, který píše slova pro písně IMT Smile nebo Kataríny Knechtové.

Foto: Universal Music

Obal nového alba Adama Ďurici.

Mandolína je ale jako celek prvoplánová a nevyrovnaná. Ďurica a jeho tým další písně uzpůsobili zvuku úspěšných singlů a pokračují ve stejném duchu, aniž by se snažili písničky od sebe nějak oddělit. Celkově to činí album poněkud jednotvárné, tím spíš, když Ďurica příliš nepracuje se svým pěveckým výrazem a zůstává po celou dobu monotónní jako celá nahrávka.

Od šesté skladby Trest smrti navíc desce takříkajíc spadne řetěz, protože pro ni i pět (!) následujících zvolili Ďurica a jeho tým střední až pomalé tempo, jež je takto soustředěné opravdu úmorné.

Ano, zpěvák má celkem příjemný hlas, je schopen obstarat si melodický vkusné písně, ale není v nich žádné kouzlo. Chybí jim vzrušení, stejně tak byť jen malinkatý pokus udělat na kolekci alespoň něco trochu jinak, než jak to bylo dané prvním singlem. A prostředku desky se nedostává žádné živelnosti ani energie.

Adam Ďurica: Mandolína
Universal Music, 42:34

Celkové hodnocení: 40 %

Reklama

Výběr článků

Načítám