Hlavní obsah

České filmy pronikají do Evropy, Ameriky i Asie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České a koprodukční filmy jako Domácí péče, David, Koza či Aferim! letos úspěšně pronikají na festivaly a do artových kin ve světě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Slávek Horák představí film Domácí péče. Na snímku s ním zleva Sára Venclovská, Zuzana Kronerová, Bolek Polívka a Alena Mihulová

Článek

Velký festival v Tokiu (22. – 31. 10. 2015) vybral do své soutěže mezinárodní koprodukci Rodinný film, který režíroval slovinský režisér Olmo Omerzu, absolvent pražské FAMU, jehož hraný debut Příliš mladá noc byl v premiéře uveden na Berlinale 2012.

„Rodinný film, jehož hlavním producentem je česká produkční společnost endorfilm, je příběhem manželů, kteří se vydají na plavbu oceánem a doma zanechají dvě nedospělé děti, pro něž nepřítomnost rodičů znamená možnost svobody. Zdánlivě bezstarostný život jim naruší až strach, když se rodiče delší dobu neozývají. Jejich loď se totiž za bouře potopila. Návrat rodičů časově koresponduje s tragédií doma. Syn leží v nemocnici, musí mu být transplantována ledvina,” popsala snímek Denisa Štrbová z Českého filmového centra.

Také festival v korejském Busanu (1 - 10. 10. 2015) má na programu české tituly. V sekci World Cinema festival představí nositele stříbrného medvěda za režii, koprodukční film Aferim! režiséra Radu Jude, kterého českým koproducentem je také endorfilm.

A především je tu český film Slávka Horáka Domácí péče, který vzbudil rozruch na karlovarském festivalu a Češi ho vysílají i do boje o Oscara. Jde o laskavý, ale nepřikrášlený pohled na vážnou nemoc. Obětavá ošetřovatelka Vlasta (Alena Mihulová) se v něm stará o manžela (Bolek Polívka) a pacienty. Nikdy ji nenapadlo, že se musí starat i o sebe. Náhle onemocní a její mikrosvět se začíná hroutit. S filmem se seznámí i festivaly ve Španělsku, ve Francii, Egyptě, Estonsku, Chorvatsku a Německu.

Foto: Česká televize

Boxer Peter Baláž přezdívaný Koza

44. ročník Montreal Festival du nouveau cinema (7 – 18. 10. 2015) má v mezinárodní soutěži režijní debut Jana Těšitele David, příběh mladého muže s mentálním postižením a jeho hledání limitů vlastní existence a slovensko-český film Koza Ivana Ostrochovského, slovenského kandidáta na nominaci na Oscara. Do sekce Panorama byl vybrán i Aferim! a film Děti, slovensko-česká koprodukce v režii Jara Vojtka.

„Filmy David a Koza uvede také MFF Varšava (9. - 18. 10. 2015). V rámci festivalu se uskuteční už 11. ročník CentEast Market, na kterém se setkávají filmoví profesionálové se zájmem o východoevropský film. Pro tento trh byl vybrán filmový projekt Rudý kapitán Michala Koláře, který vzniká v slovensko-česko-polské koprodukci. Českým koproducentem je společnost Fog´n´Desire,” doplnila Štrbová.

Reklama

Výběr článků

Načítám