Hlavní obsah

Filmové premiéry: Everest, Marquerite, Takovej barevnej vocas letící komety, LokalFilmis a Boží mlýny

Právo, Věra Míšková

Hrané drama Everest rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic. Komediální drama Marguerite vypráví o nejstrašnější slavné zpěvačce všech dob. Celovečerní dokument Takovej barevnej vocas letící komety vypráví o Filipu Topolovi, skladateli, textaři, klavíristovi a zpěvákovi skupiny Psí vojáci. Mladý slovenský režisér Jakub Kroner natočil první slovenský celovečerním animovaný film LokalFilmis. Vznik železné opony rekonstruuje dokument Boží mlýny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Filmové premiéry 37. týden

Článek

Everest

Upoutávka tna film EverestVideo: CinemArt

Píše se polovina devadesátých let, na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam procesí dobrodruhů z celého světa. Horští vůdci Rob Hall a Scott Fischer přesto do své expedice na nejvyšší bod Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?“ vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?“

Everest, USA 2015, drama, 121 min., režie: Baltasar Kormákur, hrají: Jason Clarke, Keira Knightleyová, Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Sam Worthington, Robin Wrigtová, Emily Watsonová a další.

Marguerite

Upoutávka na film MargueriteVideo: Artcam

Paříž dvacátých let. Marguerite Dumont je zámožná žena, milovnice hudby a opery. Už celé roky pravidelně zpívá pro své hosty. Jenže Marguerite zpívá zoufale falešně a nikdo jí nikdy neřekl pravdu. Její manžel a blízcí ji nechávali žít v iluzích. Vše se zkomplikuje, když si vezme do hlavy, že zazpívá před skutečným publikem, v Opeře.

Marguerite, Francie/Česko/Belgie 2015, 127 min., režie: Xavier Giannoli, hrají: Catherine Frotová, André Marcon, Christa Theretová a další.

Takovej barevnej vocas letící komety

Upoutávka na film Takovej barevnej vocas letící komety Video: Aerofilms

Tvorba Filipa Topola zasáhla tři generace. Snímek odkrývá, jak se v životním osudu a postojích Filipa Topola odrážela doba před i po sametové revoluci, jeho posedlost hudbou a láska k Mozartovi, ale také jeho závažná nemoc. Celým filmem prostupují písně, které sám Filip Topol označoval za formu svých deníků, a jeho povídky, doplněné postřehy a vzpomínkami jeho životních souputníků a přátel.

Takovej barevnej vocas letící komety, ČR 2015, dokument, 100 min., režie: Václav Kučera, Filip Topol, Jáchym Topol, Jan Hazuka, David Skála a další.

LokalFilmis

Upoutávka na film LokalFilmisVideo: A-Company CZ

Staré cikánské proroctví předpovídá příchod mesiáše z romské osady. Narodí se Rytmaus a postupně se z něj stane nejznámější rapper v Evropě. Rytmaus se rozhodne kandidovat na prezidenta Slovenské republiky. Proti němu se ve volbách postaví Pišta Lakatoš. Ze Slovenska se díky prodeji čisté pitné vody stává světová velmoc, do hry o planetu se zamíchá i ďábel Moloch...

LokalFilmis, Slovensko 2015, animovaná hudební komedie, 78 min., režie: Jakub Kroner, hrají (hlasy): Marián Čekovský, Jakub Kroner, Denis „Moloch“ Domaracký, Boris Bauer a další.

Boží mlýny

Foto: Synergia Film

Filmové premiéry

Film rekonstruuje případy osob zavražděných v letech 1945 - 1955 Pohraniční stráží a analyzuje dosud neznámá fakta: jen uprchlých pohraničníků bylo 1800. Ve filmu promlouvá poslední generace pamětníků, českých Němců odsunutých po válce a pomocí 3D animace rekonstruuje zapomenutou tvář Šumavy.

Boží mlýny, ČR 2015, dokument, 60 min., režie: Josef Císařovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám