Hlavní obsah

Starci na chmelu ožijí v novém filmu

Právo, míš

Jako poklonu legendárnímu muzikálu Starci na chmelu připravuje režisérka Slobodanka Radun film nazvaný Muzikál aneb Cesty ke štěstí. Přestože v něm budou použity původní písně ze Starců na chmelu, nejde o remake.

Foto: ČTK

V legendárním filmu z roku 1964 hráli (zleva) Vladimír Pucholt, Ivana Pavlová a Miloš Zavadil.

Článek

Příběh sleduje třídu pražské konzervatoře, která má za úkol na letním soustředění nazkoušet Starce na chmelu.

Foto: Bioscop

Starci na chmelu inspirovali nový film Muzikál aneb Cesty ke štěstí

Sami hrdinové ze začátku nejsou srovnaní s faktem, že se budou věnovat klasickému českému muzikálu. Během zkoušení je však pohltí kouzlo Starců a muzikál v jejich provedení rozkvete novou energií.

Film doplní nové verze písní a hudba Petra Maláska, který řekl: „Můj tatínek psal písně pro Starce na chmelu v roce 1964, kdy jsem se narodil. Parabolu jeho cesty k divákovi, která probíhala v několika vlnách, tedy vnímám i jako parabolu svého života. Krev není voda, jak se říká.“

Foto: Bioscop

Během zkoušení mladé studenty pohltí kouzlo Starců a muzikál v jejích provedení rozkvete novou energií.

Nabídka producentky Veroniky Schwarczové ho poněkud zaskočila. „Vzhledem k tomu, že by mě nikdy nenapadlo se do podobné věci pustit – protože na rodinné poklady se nesahá –, nedovedl jsem si ani představit, jakými cestami by se měla takováto záležitost ubírat. Dlouho jsme si o celé věci povídali, argumentovali pro a proti, hledali paralely s dnešním světem, se světem o jednu až dvě generace mladším, až se zrodil jakýsi klíč, princip, synopse, která by dle našeho společného názoru mohla stát sama o sobě jako svébytná kvalita neparazitující na předloze. Zejména pro znalce originálních Starců na chmelu by mohla být důkazem, že určité principy lidského chování a jisté morální čistoty jsou věčné a všudypřítomné v lidském životě napříč věky, generacemi či místy,“ doplnil Malásek.

Učitelku choreografie ve filmu hraje Vica Kerekes, dále uvidíme Romana Vojtka, Martina Písaříka, Jiřího Korna, Adama Mišíka, Vladimíra Polívku, Annu Fialovou a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám