Hlavní obsah

RECENZE: Benny Griessel pátrá a čtenář má husí kůži

Právo, Jaroslav Špulák

Detektiv Benny Griessel je jedněmi považován za policejní legendu, jinými za alkoholika, který probíhající období abstinování jistě poruší. Meyerův další thriller 13 hodin, jenž původně vyšel v roce 2010, ale v českém překladu se na trh dostává poprvé, je totiž volným pokračováním předešlé Ďáblovy hory. Ta měla světovou premiéru v roce 2008, k nám se dostala letos na jaře.

Foto: nakladatelství Moba

Obal knižní novinky

Článek

Ve 13 hodinách pokračuje Griesselovo kvůli závislosti na alkoholu nucené odloučení od manželky a dvou dětí, a proto průběžně tento problém řeší jako noční můru.

Současně se svým týmem z Kapského Města vyšetřuje dvě vraždy, které spolu zdánlivě nesouvisí.

Jihoafrický spisovatel Deon Meyer přišel v podobě 13 hodin s druhou knihou ze série o detektivovi Bennym Griesselovi. Napsal pak ještě další tři, které se jistě v českém překladu brzy objeví. Už jenom proto, že Meyer je typickým představitelem moderní autorské školy.

Výtečně ovládá vypravěčské řemeslo, takže ani jedna stránka v knize není marná a zbytečná. Kapitoly se až klipově střídají a prolínají, přičemž v naprosto logické posloupnosti vytvářejí děj, který je dynamický a barevný. Jsou v něm i drastické scény, které však Meyer nelíčí detailně a kvůli tomu, aby dodal příběhu laciné nechutnosti. Ty scény jen zaznamená, jelikož dramatičnosti umí dosáhnout stylem psaní.

Vedle toho nezapomíná na věrné vykreslení hlavních i vedlejších postav. Výbušné vyprávění pozastaví právě v okamžicích, v nichž se věnuje jejich minulosti, vlastnostem a pohnutkám. Protože umí být maximálně úsporný, přitom naprosto sdělný, je to vždy jen na okamžik.

Potom už zase román, který se odehrává ve třinácti hodinách a stojí na vyšetřování vražd i pronásledování těch, kteří sami pronásledují, uhání vpřed a ctí všechny potřebné detaily.

To se ukáže hlavně v závěru, kdy Meyer (a tedy Griessel) odhalí roli každé z postav, jež byly do té doby v knize účastny. Jediné, co přece jenom trochu kulhá, je poněkud těžkopádné spojení obou vražd do souvislosti. Na konci příběhu je to opuštění dramatičnosti a zavdání příčiny k úvaze, jestli to není na literární dílo až moc velká náhoda.

Jinak ale má 13 hodin všechno, co by dobrý a moderní kriminální román měl mít. Meyer je znamenitý autor, nesporně jeden z nejzajímavějších z těch, jehož thrillery se u nás překládají.

Při tak napínavém čtení lze vlastně i mávnout rukou nad několika chybami a překlepy, které v české verzi jeho díla jsou.

Deon Meyer: 13 hodin
Moba, překlad Jakub Kalina, 472 stran

Celkové hodnoceníodnocení: 85 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám