Hlavní obsah

Decibely lásky rozeznějí filmové plátno

Právo, Věra Míšková

Hity Michala Davida, které již třicet let uvádějí na večírcích i diskotékách do varu několik generací, zamíří na filmové plátno. A na úspěch hudebně-taneční romance Decibely lásky, kde zazní pětadvacet hitů i nových Davidových písniček, lze vsadit jakýkoliv obnos.

Foto: Dorian Hanuš

Producent Michal David a režisér Míla Halík svěřili postavu svérázné tetičky Ivě Janžurové.

Článek

Ostatně sám autor scénáře a režisér chystaného projektu Míla Halík na setkání s novináři vyjádřil předpoklad, že když mají lidé rádi písničky, budou mít rádi i film. „Michalovy písničky jsou o lásce, náš život je také o lásce a Decibely lásky budou vyprávět nekomplikovaný příběh lidí, kteří k sobě hledají cestu.“

Producent Michal David uvažuje o filmu postaveném na svých skladbách už dlouho. „Možná pět, šest let. Ale pořád to nebylo ono, až teď. Chtěli jsme, aby to byl nový film se starými i novými písničkami, a protože mám publikum od 5 do 60 i více let, chtěl jsem, aby to bylo o životě mladých, ale i těch, kteří nás vychovali.“

Příběh Decibelů lásky se opírá o odvěkou lidskou touhu po lásce, životním partnerství, nápravě křivd i omylů, tedy o sny a touhy, které jsou vlastní všem generacím. Přestože jeho hlavními hrdiny jsou dnešní pětadvacetiletí, podobný příběh byl již mnohokrát prožit jejich rodiči, prarodiči nebo třeba v minulém století.

Foto: Dorian Hanuš

Scenárista a režisér Míla Halík.

Zpívat bude i Janžurová

Tu dříve narozenou generaci reprezentuje Iva Janžurová, která hraje svéráznou tetičku mladé hrdinky. „Možná budu i trochu zpívat, už jsem to zkoušela, ale zatím mi to moc nejde,“ řekla novinářům herečka, ale kdo si vybaví třeba její Hřeším, hřešíš ve Světácích, ví, že zpěv pro ni není žádnou neznámou. Ví to i David, na její zpěv se těší, ale přiznává, že její role neumožňuje, aby tančila.

„Vůbec nevím, do čeho jdu,“ směje se Janžurová. „V Karlových Varech jsem řekla, že chci ještě filmovat, a Halík s Davidem mě okouzlili.“ V rolích otce a syna Hovorkových uvidíme dva Rudolfy Hrušínské, další postavy budou hrát Filip Cíl, moderátorka Petra Svoboda, Roman Vojtek, Lucie Vondráčková či Alžběta Bartošová.

Foto: Dorian Hanuš

Filmovou roli si vyzkoušela také moderátorka Petra Svoboda.

„Nechtěli jsme do všech rolí úplně zkušené herce,“ poznamenává David, který se jako producent chystá několikrát týdně jezdit na natáčení a sám si zahraje i malou roli.

Parket řídí Petr Čadek

Míla Halík je Davidův letitý blízký rodinný přítel, který sice u filmu pracuje, ale scénář psal a celovečerní film režíruje poprvé.

„Byla to pro mě nová pozice, že jsem souhrou okolností usedl na scenáristickou židli. Když jsem psal, měl jsem přesnou představu o tom, kdo by měl kterou postavu hrát, a jsem nadšen, že to vyšlo. Přitom Iva Janžurová pro mě byla hodně vzdáleným snem, který se splnil.

Foto: Dorian Hanuš

Choreografii má na starosti Petr Čadek.

Miluji americké muzikály a chtěl bych, aby se nám podařilo natočit film podle těchto vzorů. Zatím to podle zkoušek vypadá, že by to mohlo jít,“ pochvaluje si režisér mladý herecký ansámbl, jehož taneční přípravu a choreografii filmu má na starosti Petr Čadek.

„Tancování už cvičí, jde jim to výborně a mě to baví snad ještě víc než práce s profesionály. Tady totiž nejde jen o technické provedení, musíme se co nejhlouběji ponořit do rolí, protože se tu tancem vyjadřuje i příběh filmu,“ řekl Čadek.

Fotbalová a filmová hvězda

Natáčet se bude v Plzni, která podle tvůrců vychází filmu velmi vstříc. Nejen proto obsadil Halík důležitou postavu popeláře bývalým fotbalistou a současným trenérem Viktorie Plzeň Pavlem Horváthem.

„V soukromí je velmi vtipný, má charisma, pro roli popeláře se hodí dokonale a velmi dobře zpívá,“ chválí fotbalovou hvězdu Halík a Iva Janžurová poznamenává: „Poznala jsem ho na kostýmních zkouškách, jen jsem nevěděla, kde jsem s ním hrála...“

Točit se bude v září a říjnu, premiéra je plánována k svátku všech zamilovaných na 11. února 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám