Hlavní obsah

Daniel Landa: Jedu do Afghánistánu. Důvod je důležitější než bezpečnost

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvák Daniel Landa (46) odehrál v sobotu 12. září v pražských Letňanech Velekoncert. Bezmála tříhodinový koncert měl být jakýmsi zpěvákovým příběh. Landa při něm pokřtil album Žito, první nové po šesti letech. Před koncertem poskytl Právu rozhovor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Daniel Landa připravil na sobotu koncert na téměř tři hodiny.

Článek

Proč jste se rozhodl uspořádat Velekoncert a jak je pro vás důležitý?

Velekoncert je další kejkle Kouzelníka Žita, kterým jsem se před několika lety stal. Posláním koncertu je vysvětlit duši Daniela Landy, vysvětlit jeho cestu, a to písněmi. Pro mě jsou to zápisky mého vývoje. Myslím si, že v mém případě dochází v asi osmdesáti procentech k totálnímu nepochopení toho, co dělám nebo co chci říct. Velekoncert má sloužit k tomu, aby se k těm dvaceti procentům lidí, kteří mi rozumí a chápou mě, přidali další.

Byla vaše cesta ve vašich písničkách mapována vždy vědomě?

V sólové tvorbě určitě, má duše v nich byla vždy. Bylo v nich i to pozdější zoufalství z toho, že to už nejde jako kdysi, ale že mám rodinu, kterou musím živit. To je slyšet na mém minulém albu Nigredo. Pokud by v mých písničkách duše nebyla, nevydal bych žádnou desku. Na té nové jsem se vrátil poměrně komplikovanými kousky k radosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kterou písničku nebo desku považujete ve své sólové kariéře za klíčovou?

Jednu písničku vám neřeknu. Pokud jde o alba, nemohu konstatovat, že některé bylo dobré a jiné špatné. Jak říkám, byl to vždy záznam mého tehdejšího stavu.

Napsal jste také několik muzikálů. Byl v nich rovněž váš příběh?

Krysař je jasný. Pokud znáte příběh Orlíku a Krysaře, zjistíte, že jsou mezi nimi určité paralely. Nejsou to identické příběhy, avšak jistá podobenství v nich jsou.

Muzikál Tajemství byl o víře, takže se mě také bezprostředně týkal. Trochu mimo byla Touha, protože to byl spíše projekt mé manželky, nikoli můj. Byť jsem k němu psal hudbu, tolik v něm otisknutý nejsem. A Klíč králů byl naprosto přesný odraz stavu mé duše. S komercí neměl vůbec nic společného.

Klíč králů jste uvedl jako první díl muzikálu. Bude pokračování?

Druhý díl probíhá v reálu, je to příběh Kouzelníka Žita, kterým jsem se stal. Nemohu vám ale říct, jestli ho přepíšu jako muzikálové představení. To teď zatím nevím.

V sobotu uvedete nové album Žito. V čem je pro vás důležité?

Přestože jsem před časem řekl, že nebudu nahrávat alba, jelikož lidé si je stahují zdarma a nepodporují umělce za to, že pro ně písničky napsali, nakonec jsem se rozhodl ho nahrát. Jak už jsem řekl, je v něm štěstí. Má v sobě neuvěřitelně moc energie, a byť je o vážných tématech, například o české krajině, je lehoučké. Nedrhne, vznikalo samo a je to z něho cítit.

Je na něm lidová písnička Bývali Čechové, což je přece jenom trochu mimo vaši dosavadní tvorbu. Proč jste se ji rozhodl nahrát?

Je to vynikající prolog k desce. Až ji uslyšíte celou, bude vám to jasnější. Ta písnička album nasměruje.

Skladbu To je válka na album napsal Václav Noid Bárta. Pro vaše desky nicméně není typické, že by pro ně psal písně někdo jiný. Co vás vedlo k této spolupráci?

Už jsme tu píseň hráli na koncertech a lidem se líbila, stejně jako se líbí mně. Deska Žito je navíc asi nejkompaktnější ze všech mých sólových alb. Není to soubor studiových písní, je to dvanáct písniček, které vyprávějí jeden příběh. V půlce alba se dozvíte, že náš svět je ve válce, a písnička, kterou napsal Vašek, je dostatečně drsná na to, aby byla pro příběh přesvědčivá. Ano, maličko vypadává z mého rukopisu, proto ji vnímám i jako takovou facku uprostřed desky.

Myslíte si, že po vydání alba se na vás opět sesypou vaši kritici a budou vám otloukat o hlavu vaše texty?

Jako Kouzelník Žito vám mohu odpovědět, nechť si každý dělá s tou deskou, co chce.

A jako Daniel Landa?

Ten nechá odpověď na Žitovi.

Velekoncert je nejbližší kejkle Kouzelníka Žita. Co následuje potom?

Cesta do Afghánistánu. Tam musíme přežít a pak se uvidí.

Letíte tam s podporou armády?

Ne, je to podstatně složitější. Letím tam bez ministrů, vojáků, ne na základny, zkrátka po vlastní ose.

To je dost nebezpečné…

Nebezpečné je i chodit po ulici. Někdo pojede opilý, vjede na chodník a zabije vás… Ale máte pravdu, není to úplně save, jak říkají Američané. Zisk pro Českou republiku však z té kejkle může být tak obrovský, že ten risk za to stojí.

Zisk pro Českou republiku?

Už během koncertu v roce 2011 jsem hovořil o Žitovi a o tom, že jeho kejkle budou v některých případech prospěšné mé zemi. Mám tři holčičky, mnoho kamarádů, a pokud mám možnost pro ně něco udělat, tak to udělám. Mám za sebou potápění se žraloky, boxerský zápas s mistrem světa, rallye, ale to všechno byla jenom rozcvička na vážnější kejkle.

Znamená to, že vstupujete do druhé fáze?

Ano, dá se říct, že Velekoncertem pomalu končí první etapa, která se jmenuje Blázen, podle tarotové karty. Definitivně bude uzavřena někdy na konci listopadu, v době vyhlášení Českého slavíka. Potom vytáhnu druhou kartu, která se bude jmenovat Mág neboli Čaroděj.

Pokud půjdete podle tarotových karet dál, dojdete třeba až ke kartám Síla, Viselec, Věž nebo Hvězda…

Zůstal bych u toho Čaroděje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám