Hlavní obsah

Zemřela spisovatelka Eliška Horelová

Praha

Ve věku 90 let zemřela v Praze spisovatelka Eliška Horelová (vlastním jménem Nováková). Informaci ve středu Novinkám potvrdil její synovec Vladimír Novák. Ke čtenářům jejích knih patřily hlavně děti a mládež.

Foto: Karel Kestner, ČTK

Spisovatelka Eliška Horelová na snímku z roku 2003

Článek

Horelová zemřela v léčebně dlouhodobě nemocných v Praze 6, kde pobývala poslední rok. „Po mozkové příhodě měla zdravotní komplikace a ztrácela komunikační dovednosti,“ řekl Novinkám Novák. Podle jeho slov zemřela 30. srpna.

Společným znakem knih Elišky Horelové je důraz na morální hodnoty, smysl pro humor a jemná ironie, s níž líčí trápení svých hrdinů a hrdinek. K těm nejznámějším patří trilogie Zdivočelá voda, Strhané hráze a Potopa, Stěhovaví ptáci, Čas ohně, čas šeříků či série o Tománkovi.

Na kontě má i tři sbírky poezie, napsala také několik rozhlasových a televizních her.

Rodačka z Cerhenic po absolvování učitelského ústavu učila na školách. V roce 1952 získala doktorát filozofie na Filozofické fakultě UK, kde později působila. Od poloviny 50. let publikovala v novinách a časopisech, naplno se literatuře začala věnovat až po roce 1989. Řada jejích povídek i románů byla přeložena do cizích jazyků a dostalo se jim i mezinárodního uznání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám