Hlavní obsah

Zemřela herečka Marie Spurná

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholetá herečka pražského Divadla Na zábradlí Marie Spurná zemřela 8. září ve věku 66 let. Oznámilo to divadlo.

Upoutávka na divadelní představení Spací vady, ve kterém Spurná ztvárnila Virginii WoolfovouVideo: Divadlo Na zábradlí

 
Článek

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že nás opustili dlouholetí členové Divadla Na zábradlí paní Marie Spurná a pan JUDr. Vladimír Vodička. Maruška Spurná, naše drahá kolegyně a skvělá herečka, zemřela po dlouhodobé nemoci 8. září 2015. Její odchod je pro nás velkou ztrátou, se kterou se těžce vyrovnáváme. Upřímnou soustrast pozůstalým,” uvedli kolegové z divadla.

Datum posledního rozloučení bude upřesněno.

Spurná získala ocenění za Ženský herecký výkon roku 2014 na Cenách divadelní kritiky za roli Olgy Havlové v inscenaci Velvet Havel.

Foto: Profimedia.cz

Marie Spurná

Herečka, narozená v roce 1949 v Brně, nastoupila roku 1969 jako elévka do Těšínského divadla (česká scéna). Odtud odešla v roce 1971 do Divadla F. X. Šaldy v Liberci, aby opět po dvou letech změnila působiště a v roce 1973 se stala členkou nově vzniklého souboru Činoherního studia v Ústí nad Labem (na troskách komunisty rozprášeného Kladivadla). Odešla až po 17 letech do pražského Realistického divadla (od roku 1991 Labyrint, dnes Švandovo divadlo). Od roku 1998 až do roku 2006 byla na volné noze. Hostovala v Divadle Komedie v rámci MDP a Na Fidlovačce.

Foto: Profimedia.cz

Marie Spurná (druhá zprava) v divadelní hře Blanche a Marie. Příběh lásky a vědy.

Členkou uměleckého souboru Divadla Na zábradlí byla od ledna 2006. Hrála manželem uzurpovanou Matku (M. Uhde – Zázrak v černém domě, 2007), sarkastickou Doktorku (J. Topol – Cesta do Bugulmy, 2007), Marie Curie (P. O. Enquist – Blanche a Marie, 2009), Virginii Woolfovou (R. Denemarková – Spací vady, 2010) i starostlivou Paní Sartiovou (B. Brecht: Život Galileiho, 2012).

Její filmové role nejsou tak známé. Hrála například hospodskou ve Slavnostech sněženek po boku Jiřího Schmitzera nebo se objevila v seriálech Dobrodružství kriminalistiky či Hraběnky.

Reklama

Výběr článků

Načítám