Hlavní obsah

Na jaké filmy se můžete těšit po novém roce?

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čas předvánočního shonu a klidného spočinutí u obrazovek je za námi. Slunce se obrátilo, ale na Nový rok přidá denního světla jen o slepičí skok a ještě mnoho dlouhých zimních večerů uplyne, než začne lákat k jarním toulkám. K romantickému snění, výpravám za humna i do dalekých krajů a časů teď lákají spíš než hvězdy na obloze hvězdy stříbrného plátna. Podívejme se na část zimní nabídky.

Foto: archiv

Zahrajte si Pupendo s Pavlem Liškou.

Článek

Hned druhý den nového roku uslyší diváci v českých kinech legendární slova: Jsem Bond. James Bond. Agent 007 začne ve dvacátém filmu slavné série nazvaném Dnes neumírej bojovat na rozhraní Severní a Jižní Koreje, načež se bohatě předvede na trase .- Hongkong - Kuba - Velká Británie, aby odhalil dalšího z řady zloduchů, usilujících o zkázu světa.

Milovníci Pána Prstenů se dočkají druhého dílu v polovině ledna: Dvě věže. V tříhodinové strhující smršti prožijí jejich hrdinové opět neskutečná dobrodružství a přečkají velkou, ale opravdu velikou válku.

Tykwerovo Nebe

Docela jiný druh zážitku nabízí kultovní režisér Aki Kaurismäki: jeho Muž bez minulosti je tragikomickým příběhem člověka, který přišel o všechno včetně vlastní paměti. Ztratil tím i minulost? Běžte se podívat, film získal Velkou cenu poroty na festivalu v Cannes. Na únorovém filmovém festivalu v Berlíně zase představil svou novinku přední německý režisér Tom Tykwer. Film Nebe podle scénáře Poláků Krzysztofa Kieslowského a Krzysztofa Piesiewicze, v němž hlavní role učitelky angličtiny a italského policisty hrají Cate Blanchetová a Giovanni Ribisi, zahájí 24. ledna Febiofest a Tykwer ho přijede osobně uvést.

Z českých filmových luhů a hájů přichází v lednu Kameňák, jímž se režisér Zdeněk Troška vrací po pohádkovém období zpátky k bláznivé komedii, kterou opět situoval do letních jižních Čech a postavil na řádce známých i méně známých anekdot. Největšími hvězdami únorové nabídky by měli být Leonardo DiCaprio a Tom Hanks, kteří pod režijní taktovkou Stevena Spielberga natočili film Chyť mě, jestli to dokážeš. Jejich prostřednictvím poznáme skutečný osud jednoho z nejšikovnějších lumpů historie, Franka Abagnalea Jr., jenž proslul tím, že mezi 16. a 21. rokem života napáchal tolik podvodů, že se dostal na seznam nejhledanějších zločinců. Jeho schopnosti ovšem byly takové, že po dopadení odseděl jen pět let, načež FBI udělala kozla zahradníkem a Franka svým poradcem.

Robert De Niro a Billy Crystal jako vynervovaný gangster a jeho psychiatr se vracejí ve filmu Analyze That. Paul Vitti (DeNiro) je propuštěn z vězení, což dr. Sobolovi (Crystal) činí pramalou radost, protože je sám zrovna na pokraji nervového zhroucení a odborná pomoc by bodla hlavně jemu...

Kdo si pod názvem Solaris připomene slavný film Andreje Tarkovského, může se jít podívat, jak si s předlohou polského autora Stanislava Lema poradil režisér Steven Soderbergh. Filozofickou sci-fi, odehrávající se na orbitální stanici, která obíhá kolem vodní planety Solaris, natočil s Georgem Clooneym v hlavní roli.

Kruté radosti se jmenuje film slovenského režiséra Juraje Nvoty s Ondřejem Vetchým, Tatianou Pauhofovou, Csongorem Kassaiem a Annou Šiškovou v hlavních rolích. Děj se odehrává na počátku třicátých let minulého století kdesi ve slovenském městečku, kde hledá útočiště před minulostí český notář (Vetchý). Před jedním z hříchů mládí, dnes šestnáctiletou dcerou, však neuteče.

Hrdinu nového filmu Spikea Leea Montyho Brogana (Edward Norton) dělí přesně čtyřiadvacet hodin od nástupu do vězení, kde má prožít příštích sedm let. Film 25. hodina rekapituluje dosavadní život mladíka, který chtěl být v dětství hasičem a vydal se na dráhu drogového dealera.

Pupendo laskavé nebude

Na březen se těšíme, protože přijde s velkými nadějemi očekávané Pupendo filmařské dvojice Petr Jarchovský - Jan Hřebejk. Vydáme se s nimi a s Bolkem Polívkou, Evou Holubovou, Jaroslavem Duškem, Vilmou Cibulkovou a řadou dalších do pražské Libně. Tam i na dalších místech se můžeme s humorem, ale podle slov tvůrců už s mnohem menší laskavostí než v Pelíšcích, společně ohlédnout za tím, jací jsme byli. Tentokrát jen pět let před sametovou revolucí.

Těšit se můžeme také na novou českou pohádku. Roman Vávra natočil Čert ví proč se stejně lákavým hereckým obsazením jako Hřebejk Pupendo: Josef Somr, Iva Janžurová, Tatiana Paufhofová, Jiří Lábus, Eva Holubová a Csongor Kassai jako pekelník, který prý bude o moc strašlivější než většina žvatlavých českých čertů.

S českou nadílkou se v březnu utkají například Hugh Grant a Sandra Bullocková v romantické komedii Láska s výstrahou: Ona je právnička, On milionář, který si ji najal. Jeho požadavky na její rady nejen právnického charakteru jsou ovšem tak otřesné, že po pěti letech nemůže Lucy George ani na dálku cítit. Co myslíte, jak to dopadne? Kdo si nepotrpí na romantiku Made in Hollywood, má jedinečnou příležitost dopřát si šíleného režiséra Davida Cronenberga, který do hlavních rolí schizofrenika ve filmu Pavouk obsadil vskutku trefně Ralpha Fiennese a Mirandu Richardsonovou, a do světa je vypravil se sloganem Jediná věc je horší než přijít o rozum - znovu ho najít.

Daredevil je film, jehož kořeny snadno najdeme v komiksech. Daredevil je maskovaný superman, který po nocích chytá lupiče, jež za dne nedostihlo jeho druhé já, respektovaný právník Matt Murdock v podání Matta Damona. Rozdvojení osobnosti má na svědomí radioaktivní odpad, s nímž se Matt setkal v dětství.

Kdo neměl v únoru dost FBI, může se v březnu zabavit se CIA. Veterán této zpravodajské agentury Walter Burke (Al Pacino) ve filmu Test získává a prověřuje skvělého nováčka (Colin Farrell) a činí tak ve výcvikovém zařízení, kde zákon číslo jedna praví, že nic není takové, jak se zdá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám