Hlavní obsah

Odhalíte lidskou povahu podle hudby? Vědci to opatrně připouštějí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažili jste se někdy analyzovat člověka podle sbírky jeho desek? Někteří tvrdí, že je to perfektní metoda, jiní, že nic moc nevypovídá. Poslední poznatky ale přitakají spíše těm prvním.

Foto: Universal

Fanoušci metalu jsou divočejší a méně respektují autority.

Článek

Britská studie z Cambridge University naznačuje, že hudba vypovídá o naší povaze hodně. Britové v zásadě došli k závěru, že empatičtí citliví lidé preferují měkkou a vláčnou hudbu, zatímco typický „systematik“, který svět analyzuje a moc se do člověka neumí vcítit, si poslechne spíše tvrdší a hlavně složitější hudbu.

Výzkumníci podrobili 4000 lidí sérii testů. Nejdříve měli sami popsat svou povahu a dostávali otázky typu: Zajímá vás konstrukce motorů? Jste dobří na odhadování pocitů lidí? Pak jim pouštěli padesát hudebních ukázek a lidé dávali známky od jedné do deseti.

Citliví folkaři, zuřiví metaláci

Osoby, které se jevily jako empatičtější, to prý táhlo k R, měkčímu rocku a folku. Systematičtější účastníci dávali nejlepší známky metalu a avantgardnímu jazzu.

Doktorand David Greenberg se domnívá, že výzkum může mít hodnotu pro hudební průmysl. Servery jako Spotify a Apple Music se pořád snaží najít dokonalý algoritmus, který odhadne, co by si zákazník přál poslouchat. Jenže tato metoda vyžaduje, aby počítač člověka znal podrobně, a běžný zákazník se pravděpodobně dotazníkem nebude zdržovat.

U podobných průzkumů je nutné mít na paměti, že neexistují žádní stoprocentní „empatici“ a „systematici“. To jsou jen teoretické pojmy. Reální lidé se pohybují někde mezi oběma extrémy a mají buď blíž k jednomu, nebo k druhému.

Jiné studie už dříve ukázaly, že výběr hudby souvisí s tím, zda je člověk extrovert, introvert, konzervativec či liberál. Konzumenti komerčního popu a taneční produkce měli například tendenci příliš nevyčnívat a neprojevovat emoce. Naopak fandové metalu a rocku byli extrovertnější, divočejší a méně respektovali autority.

Anketa

Pozná se povaha podle hudby?
Ano
79,4 %
Ne
20,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám