Hlavní obsah

RECENZE: Detektivka Duel nepotřebuje příběh lásky

Právo, Jaroslav Špulák

Další detektivní příběh z pera u nás oblíbeného islandského spisovatele Arnaldura Indriðasona se jmenuje Duel a odehrává se v roce 1972 v Reykjavíku.

Foto: nakladatelství Moba

Detektivní novinka z Reykjavíku

Článek

V době příprav na zápas o titul mistra světa v šachu mezi Sovětem Borisem Spasským a Američanem Bobbym Fischerem dojde k vraždě sedmnáctiletého chlapce v jednom z tamních kin. Vyšetřování se ujme detektiv Marian Briem, postava, která se objevila již ve starších Indriðasonových knihách.

Příběh z období studené války má nakonec poměrně překvapivé rozuzlení. Je v něm rovněž patrné, jak moc Indriðasona zajímají moderní dějiny vlastní země i světa a jak velký přehled v nich má. Však je ostatně studoval.

O zmíněném šachovém utkání klade do příběhu zajímavá fakta i detaily, vnáší jasno do toho, jakou roli hrál Island, a někteří lidé v něm v době nepřátelství mezi tehdejším Sovětským svazem a Amerikou. Není proto divu, že „obyčejná“ vražda se stěhuje do nejvyšších pater špionážního světa a je pozitivní, že i jím Indriðason provází zasvěceně.

Potíží knihy je nevyrovnaný spád vyprávění. Zatímco v první části se vyšetřování opravdu vleče a některé dialogy či celé pasáže kapitol by si zasloužily vyhodit, v závěru je Duel živý, akční a strhující. Přispívá k tomu ostatně i směřování celého příběhu a několikeré změny situace, které prospívají každé detektivce.

Poněkud zbytečná je souběžně vyprávěná historie Briemova vztahu s kamarádkou z dětství, kterou poznal v sanatoriu při léčbě tuberkulózy. Pravda, láska by měla v knihách být. Tahle ale končí podle očekávání a v celém příběhu, kvůli jeho tematické poutavosti, hraje okrajovou roli.

Arnaldur Indriðason: Duel
MOBA, překlad František Ryčl, 310 stran, 319 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám