Hlavní obsah

Zemřel legendární režisér Wes Craven

Legendární americký režisér hororů Wes Craven, který natočil slavné snímky jako například Noční můra v Elm Street (1984) či Vřískot (1996), zemřel v neděli v USA ve věku 76 let. Podlehl rakovině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemřel režisér Noční můry v Elm Street a VřískotuVideo: Reuters

 
Článek

„S hlubokým smutkem vám oznamujeme, že Wes Craven skonal,” citovala agentura Reuters režisérovu rodinu. „Naše srdce jsou zlomená,” uvedli pozůstalí v prohlášení.

Craven se zaměřil na horory, které dokázal točit s malým rozpočtem. Příkladem je Vřískot z roku 1996 s rozpočtem zhruba 14 miliónů dolarů (asi 340 miliónů korun), celosvětové tržby však činily přes 173 miliónů dolarů (4,2 miliardy korun).

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Wes Craven

Craven, který pocházel z přísné baptistické rodiny, studoval nejprve psychologii a angličtinu, doktorát měl z filozofie. Zpočátku učil na Clarksonské univerzitě v Potsdamu  ve státě New York. Pak začal pracovat jako filmový zvukař.

Proslavila ho Noční můra

Jeho prvním snímkem byl v roce 1972 thriller Last House on the Left (Poslední dům nalevo). Na Texaský masakr motorovou pilou odpověděl v roce 1977 snímkem The Hills Have Eyes (Hory mají oči).

Proslavila ho v roce 1984 Noční můra z Elm Street, paradoxně ale žádné její pokračování nerežíroval, i když byl spoluscenáristou třetího dílu. Sám sebe hrál v Nové noční můře. Ve většině snímků se však alespoň mihl.

Byl i režisérem kultovního televizního seriálu Soumračná zóna (The Twiligt Zone).

Vedle hororů se Craven úspěšně věnoval i dalším žánrům. Například drama Hudba mého srdce (1999) přineslo Meryl Streepové, která ve snímku hrála hlavní roli, oscarovou nominaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám