Hlavní obsah

RECENZE: Erotické akrobatické dusno v tygří kleci

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představení Morsure, které na 12. ročníku Letní Letné předvádí Compagnie Rasposo, potvrzuje, že francouzské soubory mají stále ze všech nejblíž ke specifickému prolnutí divadla a artistického umění, pro něž se vžil název nový cirkus.

Foto: archiv Letní Letná

Marie Molliensová je centrem pozornosti akrobatů i diváků.

Článek

Diváci vstupují do hustě zamlženého šapitó, z manéže probleskuje stolek a umyvadlo se zrcadlem a v pozadí tušíme kapelu. Ostatně kontrabasovým sólem uprostřed manéže představení začíná.

Rázně přicházející žena vztekle rozbíjí vázu s květinami. A současně se ze tmy vyloupne svalnaté mužské tělo v ostrém nasvícení a začíná smyslná hra plná akrobacie, tance a tělesnosti. Tančí se tango, kdy ženu v náruči partnera drsně atakuje další trojice mužů, v jejichž rukou se objevuje pružná tyč, na které žena předvádí vrcholnou akrobacii.

Foto: archiv Letní Letná

Představení Morsure je i působivým výtvarným obrazem.

Diváci jsou účastníky permanentního mejdanu, kde jde o jediné - svádění, vyzývavost, mužské soupeření o ženu, která muže rozmyslně i smyslně dráždí. A to vše se děje v plynule se odvíjející směsici tance, letmo naznačených situací, nakousnutých a nedokončených příběhů a především špičkové akrobacie na ocelovém laně, tyči, na rukou, na zavěšených „kšandách“ i na zemi, kdy akrobacie a tanec splývá v jediném, erotikou nabitém pohybu.

Představení má několik působivých vrcholů, na nichž se podílejí nejen artisté v čele s úžasnou Marií Molliensovou, ale i trojice hudebníků s nádherně zpívající Francoise Pierretovou a v neposlední řadě i sugestivní svícení a zvučení.

Plavovlasá akrobatka tančící na ocelovém laně pro muže, který se nevšímavě holí, pije kávu a pokuřuje, akrobat provádějící ladně náročné cviky pro svou dámu, drsná mužská rvačka podmalovaná charismaticky zpívaným Vivaldim, buben dokonale rytmizující akrobatické prvky.

Foto: archiv Letní Letná

Tango se v představení Morsure mění v akrobacii a naopak.

Kolem manéže postupně narůstají mříže pro vystoupení šelem, až se zacyklí v uzavřenou klec. Ale místo tygrů je tu čtveřice mužů a jejich favoritka, lidská těla narážejí na mříže s kočičí pružností i vyzývavostí a bílé ženské šaty vlají manéží.

Když je v kleci na závěr vystřídá mladý akrobat se svou „krotitelkou“, předvádějící drezuru, je to jen popisný a zbytečný dodatek k tomu, co už bylo řečeno daleko výmluvněji a poetičtěji.

Foto: archiv Letní Letná

Akrobaté uzavření za mřížemi jako šelmy.

Morsure znamená kousnutí nebo uštknutí hadem. Diváci odcházejí uštknuti uměním nového cirkusu. Představení Morsure Compagnie Rasposo je na Letenské pláni k vidění až do 3. září. Neměli byste si ho nechat ujít.

Celkové hodnocení 90 %

Compagnie Rasposo: Morsure

Letní Letná 24. srpna 2015

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám