Hlavní obsah

Furiant jede do Toronta

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Ondřeje Hudečka Furiant přijala výběrová komise mezinárodního filmového festivalu v Torontu do sekce krátkých filmů. Festival, který patří k nejprestižnějším filmovým přehlídkám, se uskuteční v kanadském Torontu od 10. do 20. září 2015.

Foto: ČTK

Režisér Ondřej Hudeček natočil Furianta.

Článek

Portrét Ladislava Stroupežnického

Furiant se představil už na letošním karlovarském festivalu, kde byl součástí sekce První podání – Future Frames, kterou spolupořádá European Film Promotion (EFP), jejímž členem je i České filmové centrum.

Furiant je portrétem dětství a mládí klasika českého realismu Ladislava Stroupežnického. Hudeček ho vypráví ve třech kapitolách – děj přitom okořenil specifickým humorem a formální hravostí.

Foto: ČTK

Klasik českého realismu Ladislav Stroupežnický

Hlavní roli ztvárnil mladý německý herec Julius Feldmeier, známý zejména z filmu Tore tančí, který byl uveden v roce 2013 na festivalu v Cannes.

„Doba Ladislava Stroupežnického byla mnohem víc německá, než si dnes představujeme, německy se mluvilo zejména v Praze a velkých městech v uměleckých kruzích a mě bavila ta jistá rýpavá ironie obsadit německého herce,“ řekl Právu v Karlových Varech Hudeček.

„Julia jsem potkal přede dvěma lety na festivalu v Mexiku, kde jsem byl s předchozím filmem, a od té doby jsme zůstali v kontaktu. Poslal jsem mu scénář, který se mu líbil, takže přijel do jižních Čech na dva týdny natáčení.“

Vedle filmu Furiant byly vybrány i dva slovensko-české koprodukční filmy – Koza režiséra Ivana Ostrochovského a drama Eva Nová, které natočil Marko Škop s herečkou Emílií Vášáryovou v hlavní roli.

Reklama

Výběr článků

Načítám