Hlavní obsah

Dvořák se dohodl se Zemanem, ČT odvysílá předávání státních vyznamenání.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká televize zajistí přenos projevu prezidenta Miloše Zemana ve státní svátek 28. října. Po schůzce s hlavou státu to ve středu řekl generální ředitel ČT Petr Dvořák. K dalším tématům jejich setkání patřil například přenos vánočního poselství nebo způsob prezentace prezidenta ve vysílání České televize.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

"Domluvili jsme se na tom, že 28. října připravíme nové technické řešení, trochu jiné, než jsme měli v uplynulých letech, aby se nám nestala situace z loňského roku, kdy došlo k elektrickému výpadku," řekl Dvořák.

"Státní svátek prezidentská kancelář i Česká televize považují za významnou událost, a proto ji chceme dát náležitou péči," dodal.

Hrad a ČT se loni kvůli přenosu slavnostního večera dostaly do sporu, poté co ve vysílání nastal desetiminutový výpadek. Podle ČT jej způsobil vypadlý jistič v rozvodně Pražského hradu, podle správy Hradu však jistič vypadl patrně kvůli přetížení způsobeném na straně ČT.

Veřejnoprávní televize proto již od června požadovala po hradní kanceláři odpověď, zda má připravovat také letošní sváteční přenos. Šéf České televize na zasedání Rady ČT v minulém týdnu uvedl, že z Hradu konkrétní odpověď nedostali, a proto se obrátil přímo na prezidenta. [celá zpráva]

Vztah hlavy státu s Českou televizí v poslední době poznamenalo několik sporů. Jiskření letos nastalo například v souvislosti s neodvysíláním briefingů prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka. Zeman tehdy uvedl, že šlo o dětinskou pomstu za jeho dřívější výrok o tom, že ČT neplní veřejnoprávní funkci. Vzrušená debata se letos vedla také o televizních poplatcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám