Hlavní obsah

Španělská vláda odsoudila festival, který vyhodil židovského zpěváka

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na vládní úrovni se řeší původně zcela nekonfliktní festival reggae a world music Rototom, který se koná každoročně ve Španělsku. Pořadatelé za těžko uvěřitelných okolností vyškrtli z programu zpěváka židovského původu, který si říká Matisyahu. To vyvolalo ohlas v médiích po celém světě.

Foto: Uprising

Matisyahu

Článek

Reggae hvězda z New Yorku odmítla podepsat předem připravené politické prohlášení, které deklaruje podporu palestinskému státu, s odůvodněním, že k politice se nevyjadřuje.

Překvapilo ho, že Rototom Sunsplash Reggae Festival ho nutí podepsat politické prohlášení. Podle listu The Times of Israel jsou pořadatelé pod tlakem, protože někteří umělci hrozili, že nepřijedou, pokud tam bude Matisyahu, jehož vnímají jako zástupce Izraele. Matisyahu je ale Američan a ani se nehlásí k ortodoxním židům. Je to spíše volnomyšlenkář, který se inspiruje biblickými tématy. Jeho židovství je v posledních letech tak vlažné, že byl naopak kritizován jinými židy.

Báli se konfliktu

Španělské ministerstvo zahraničí uvedlo, že požadovat podpis pod prohlášení je proti mravnímu přesvědčení a zavání to diskriminací. Postoj vlády ocenil Izrael.

Vše původně odstartovala propalestinská skupina BDS napojená na pořadatele festivalu. Ta bojkotuje izraelské zboží a Matisyahu prý v minulosti pronesl výroky, které jsou v rozporu s hodnotami festivalu, což má být „mír, rovnost, lidská práva a sociální spravedlnost”.

Španělská židovská federace jednání festivalu odsoudila jako zbabělé, nefér a diskriminační. Prezident Světového židovského kongresu Ronald Lauder uvedl, že jde o „jasnou ukázku antisemitismu”.

Pořadatelé později dodali, že nešlo o to, zda je Matisyahu židovského původu nebo sionista. Prostě se báli něčeho, co „s jistotou vyvolá konflikt”.

Reklama

Výběr článků

Načítám