Hlavní obsah

Očekávané podzimní premiéry nových českých filmů: Mnichovský mýtus, gangsteři a samota

Právo, Klára Kolářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejočekávanějším českým filmovým novinkám letošního podzimu patří rozhodně nový snímek Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově nebo drama oceňovaného Petra Václava Nikdy nejsme sami.

Foto: Bioscop

Hlavní roli v obou filmech, které se zabývají osobou Radovana Krejčíře, ztvárnil Hynek Čermák (uprostřed).

Článek

Do distribuce vstoupí ale také několik zajímavých dokumentů, dva snímky inspirované životem nechvalně proslulého podnikatele Radovana Krejčíře nebo Vánoční Kameňák.

V září se na plátna tuzemských kin dostanou hned čtyři dokumenty - Mánes na vodě o proměnách stejnojmenné pražské budovy, Boží mlýny Josefa Císařovského, jenž zkoumá Šumavu na pozadí historických událostí v letech 1945-1955, Takovej barevnej vocas letící komety o životě hudebníka Filipa Topola a Očima fotografky.

Poslední jmenovaný je zčásti inscenovaným portrétem třiaosmdesátileté uznávané slovenské fotografky Zuzany Mináčové, který o ní natočil její syn Matej. Film měl premiéru na letošním karlovarském festivalu. Umělkyně měla bouřlivý život - prošla si koncentračním táborem, jako mladá ovdověla a v 70. letech se nechala zavřít do blázince, aby nemusela spolupracovat s StB.

Několik fiktivních linií

Osobou Radovana Krejčího se pak zabývají hned dva hrané filmy - v září premiérovaný Gangster Ka a v listopadu na něj navazující druhý díl pojmenovaný Gangster Ka: Afričan. V hlavní roli se objeví Hynek Čermák, pod režií i scénářem je podepsaný Jan Pachl, který se podílel třeba na televizním seriálu Cirkus Bukowsky, a autorem námětu je Jaroslav Kmenta, jenž o Krejčířovi vydal knihu a další připravuje.

„Nepokoušeli jsme se o dokument, máme tam několik fiktivních linií,“ vysvětloval Pachl na besedě České televize ve Varech. „Zajímal mě vývoj postavy - od zlodějíčka po gangstera číslo jedna v Jihoafrické republice.“

V říjnu vstoupí do kin očekávaná novinka Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Žánrově se snímek pohybuje mezi dramatem, satirou a fiktivním dokumentem. Děj se odehrává v Praze v roce 2008. Český novinář ukradne papouška, který kdysi patřil francouzskému ministerskému předsedovi Édouardu Daladierovi. Zvíře je díky své schopnosti opakovat některé vyslechnuté věty velmi důležité a jeho zcizení způsobí mezinárodní poprask.

„Téma Mnichova mě dlouhodobě zajímá a po přečtení Mnichovského komplexu od historika Jana Tesaře jsem mu doslova propadl,“ komentoval to Zelenka pro Právo během natáčení. „Náš film je určitě kontroverzní, protože se zabýváme tím, proč je mnichovský mýtus tak populární. Ukazujeme, že bolestínství je nám tak nějak vlastní.“

Nespokojení hledači

V říjnu se uskuteční premiéra dramatu Laputa, které natočil debutant Jakub Šmíd. V hlavní hrdince Johance, která má jednu kavárnu, čtyři muže, mezi nimiž různě pendluje, a kopu problémů, vidí tvůrce typického zástupce současné mladé generace, jenž má sice hodně možností, ale jen málo sebekázně se pro něco napevno rozhodnout. Hlavní roli ztvárnila Tereza Voříšková. A jak svou postavu vidí?

„Johanka se snaží najít si svoje místo na světě. Do toho se jí samozřejmě míchá strašně moc věcí. Muži, matka, okolí a jeho neustálé hodnocení,“ vysvětluje Voříšková na facebookových stránkách Laputy.

Mírně tematicky spřízněný s Laputou je v listopadu premiérovaný snímek Petra Václava s názvem Nikdy nejsme sami. Postavy tohoto dramatu totiž také nejsou spokojené se svými životy.

„Hrdinové našeho filmu žijí uprostřed společnosti. Milují, nenávidí, jsou závislí na druhých, mají strach z absence osoby, kterou potřebují,“ přiblížil svůj nejnovější počin Václav Salonu Práva.

Taktéž v listopadu uvedou kina již čtvrté pokračování série Kameňák, tentokrát s titulem Vánoční Kameňák. Režie se ujal F. A. Brabec a natočil snímek, ve kterém si zahrál například známý amatérský kuchař Láďa Hruška - a to roli mluvčího prezidenta republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám