Hlavní obsah

Historik Marek Zágora: U každého panovníka hledáme to pozitivní

Právo, Peter Kováč

Do 17. září je v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě k vidění výstava Magičtí Lucemburkové s podtitulem Čeští králové a panovníci Svaté říše římské. Jde o jeden z prvních výstavních projektů k blížícímu se výročí sedmi set let od narození císaře Karla IV.

Foto: archiv výstavy Magičtí Lucemburkové

Magičtí Lucemburkové - výstava představuje život, vládu a kulturní odkaz pěti panovníků z rodu Luxemburků.

Článek

Jaký je zatím zájem diváků?

Nemáme k dispozici přesná čísla, ale výstavu zatím vidělo více než pět tisíc návštěvníků, což nás těší. Navíc s velkou pravděpodobností bude výstava příští rok reprízována i v jiných městech České republiky.

Je to prý výstava pro celou rodinu…

Vedle hlavní expozice se nachází dětský koutek, v němž jsou z dřevěných kostek postaveny dva hrady a děti je mohou odstřelovat a bourat pomocí malých funkčních replik středověkých metacích strojů. Ovšem často tam uvidíme jejich tatínky, kteří jsou nápadem nadšeni.

Foto: archiv výstavy Magičtí Lucemburkové

Pohled do výstavní síně s exponáty.

Co ale především zájemcům o historii nabízíte?

Představujeme zajímavými exponáty život, vládu a kulturní odkaz pěti panovníků z rodu Lucemburků, kteří byli českými nebo římskými panovníky, tedy Jana Lucemburského, Karla IV., Václava IV., Jošta Moravského a Zikmunda Lucemburského. Zastoupeny jsou třeba odlitky portrétních bust z triforia svatovítské katedrály. Pomocí faksimile představujeme knihovnu římského a českého krále. Nechali jsme vytvořit modely významných staveb. Lidé jsou často zaskočeni tím, jak vypadala svatovítská katedrála Petra Parléře na konci 14. století. Máme tu i repliku proslulého erbovního sálu hradu Lauf, který se nachází nedaleko Norimberku.

Foto: archiv výstavy Magičtí Lucemburkové

Spoluautor výstavy Magičtí Lucemburkové historik Marek Zágora

Není pro návštěvníky zklamáním, že jde především o faksimile?

V dnešní době jsou podobné výstavy velmi populární, o čemž svědčí po celém světě hojně navštěvované výstavy o Tutanchamonovi či současná výstava o Leonardu da Vinci v Praze. Většina originálů rukopisů, které v Ostravě představujeme, se dnes vůbec nevystavuje. Právě proto byla pro studijní a výstavní účely zhotoveny jejich nákladná vědecká faksimile, která jsou prakticky k nerozeznání od originálů. I odborníci, kteří do Ostravy přijeli, mi říkali, že některé rukopisy viděli v originální velikosti teprve až na naší výstavě a znali je dosud jen z reprodukcí v knížkách.

Co budí mezi diváky největší pozornost?

Hodně se líbí Bible Václava IV., kterou předvádíme osmi svazky faksimile a několika vybranými faksimilovými listy.

Všechny vystavené rukopisy si mohou navíc návštěvníci prohlédnout na velkoformátových dotykových displejích. Atrakcí jsou kopie Svatováclavské a císařské koruny, které pro výstavu vytvořil zlatnický mistr Jiří Urban.

Nejzajímavější je bezesporu funkční středověký jeřáb v reálné velikosti vytvořený podle iluminace v Bibli Václava IV. Expozici ještě ozvláštňují sochy sochaře a uměleckého kováře Igora Kitzbergra.

Kromě Karla IV. představujete výrazně i Václava IV. Má pověst opilce, který zničil státnické dílo svého otce. Jak ho představujete?

U každého panovníka hledáme to pozitivní. Takže největší pozornost věnujeme knihovně Václava IV., která byla ve své době jednou z nejvýznamnějších. Právě jednotlivé rukopisy hodně vypovídají i o králových zájmech.

S rukopisy a nejen s nimi pak souvisí i tajuplné Václavovy emblémy, jež jsou již dlouhá desetiletí středem zájmu některých historiků umění i historiků.

Krále Václava IV. také představujeme jako stavebníka hradů, kde byl větší důraz kladen na luxus bydlení než původní obrannou funkci, takže jeho hrady stojí na pomezí mezi hradem a zámkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám