Hlavní obsah

RECENZE: NoFit State Circus je dobrá parta

Právo, Radmila Hrdinová

Představení Bianca britského souboru NoFit State Circus zahájilo v neděli večer 12. ročník Mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná.

Foto: Richard Davenport

Akrobacie na volném laně je součástí představení Bianca britského NoFit State circusu.

Článek

Společenství pětadvaceti účinkujících včetně živé kapely tvoří kočující parta, která své šapitó stavěla již ve více než patnácti zemích světa. Jejich představení jsou specifická tím, že kolem manéže nenajdete žádná sedadla, diváci stojí a přeskupují se k jednotlivým produkcím, které se odehrávají nejen uprostřed manéže, ale i na jejích okrajích. A především nad hlavami diváků, protože aktéři NoFit State Circusu jsou akrobaté, balancující na napjatém laně a létající na hrazdách i provozující náročnou akrobacii na volně zavěšených lanech.

V Praze vystoupil NoFit State Circus poprvé a jeho představení zaujala především kolektivním duchem produkce a velkým nasazením i humorem – dvacítka artistů prakticky nikdy neodpočívá, všichni jsou stále zapojení do všech akcí, ať už jako akrobaté, nebo jejich pomocníci, anebo „jen“ jako tanečníci a zpěváci. Temperament jim rozhodně neschází, do všeho jdou s úsměvem, energií, křikem a vždy naplno.

Foto: Richard Davenport

Půvabné artistky víří v kruzích v produkci britského NoFit State Circusu.

První polovina jejich vystoupení připomínala spíš než představení nového cirkusu tradiční cirkusové vystoupení prostým řazením jednotlivých akrobatických výstupů za sebou bez výraznějšího divadelního propojení, přičemž pocit, že neustálé stěhování techniky a hlučná hudba převažují nad působivostí i precizním provedením artistických čísel, snižoval trochu hodnotu jejich produkce.

Výborný byl mladý provazochodec, který střídal napjatá lana a provozoval na nich taneční dřepy, rozštěpy i přemety s neuvěřitelnou lehkostí.

Úžasná byla akrobacie na volném laně i na trojici prověšených provazů, které artista splétal po vzoru „přebírání“, aby na nich prováděl náročné cviky. Působivé bylo i použití kostýmů a snášejících se růžových plátků i sněhu na půvabné artistky. V druhé části se diváci dostávali blíž k jednotlivým produkcím a tempo i energie jednotlivých produkcí gradovaly k společnému poetickému závěru.

Foto: Richard Davenport

Růžové plátky se snášejí na dlouhé šaty artistky.

Po představení se šapitó NoFit State Circusu proměnilo v projekční plátno, na které během čtyřminutového videomappingu vztyčila společnost Cirque Garuda spolu s Kaplicky Centre alespoň virtuálně Kaplického „blob“. Projekce se koná opakovaně každý večer od 22 hodin a je přístupná zdarma.

Letní Letná nabídne do 3. září řadu dalších souborů z domova i ze zahraničí, mimo jiné francouzskou Compagnie Rasposo a domácí premiéru Walls and Handbags, kterou připravilo režisérské duo SKUTR a skupina kolem Petra Horníčka a Zdeňka Moravce s choreografkou Janou Burkiewiczovou, jakož i průřez tvorbou klasika české pantomimy Ctibora Turby.

NoFit State Circus - Bianca
Letní Letná, 16. srpna 2015

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám