Hlavní obsah

Sziget: Krásná Ellie Gouldingová působila chladným dojmem, čeští Mydy Rabycad roztančili

Právo, Přemysl Štěpánek, Budapešť

Čtvrteční program festivalu Sziget servíroval jako hlavní hvězdu sličnou zpěvačku řady hitů Ellie Gouldingová. Bohužel koncert nenaplnil zdaleka očekávání a Ellie působila chladným, uspávajícím dojmem. Sziget však nabízí denně spoustu koncertů, a tak i ve čtvrtek se bylo na co dívat a co poslouchat.

Foto: David Peltán

Žofie Dařbujánová z české skupiny Mydy Rabycad dokázala fanoušky roztančit.

Článek

Osmadvacetiletá Angličanka Ellie Gouldingová měla být vrcholem  programu na hlavním pódiu. Očekávání byla velká, vždyť mladá dáma vypouští v pravidelných intervalech hit za hitem. Když Ellie vstoupila na pódium, čekalo ji nadšené přivítání zcela zaplněného prostoru s desetitisíci fanoušky. Pak ale přišlo rozčarování. Držitelka mnoha ocenění včetně významných Brit Awards působila velmi chladně, nekomunikovala, natož aby na tváři vyloudila úsměv.

Navíc v první hodině nabídla jen pomalejší, málo známé písně, které doslova uspávaly. Až v poslední půlhodině se fanoušci dočkali všech velkých hitů jako Anything Could Happen, I Need Your Love, Lights nebo Burn a show se konečně rozjela. Ale to už byl konec. Možná by se dalo namítat, že konec dobrý, všechno dobré. Na hvězdu světového formátu to však bylo velmi málo.

Foto: David Peltán

Hlavní hvězda Ellie Gouldingová očekávání nenaplnila

Opravdu dobrý koncert od začátku do konce nabídli na hlavní scéně angličtí Foals. Kdo si přál velkou rockovou nálož, dostalo se mu jí přehršel. A i když jim asi na minutu v první půlhodině koncertu vypnul proud a celé pódium náhle ztichlo, během chvíle bylo vše vyřešeno a kapela bez mrknutí oka navázala přesně tam, kde skončila. Neskutečná energie i hudební kvality kapely byly v naprosté rovnováze. Skvělý zážitek nabídla také dánská zpěvačka a skladatelka MØ, která vystoupila v obřím stanu A38. Mladičká umělkyně v džínových kraťasech a bílých sandálech s vytaženými ponožkami bavila nejen po hudební stránce. MØ působí na pódiu velmi přirozeně, máte pocit, že vůbec neřeší, co si myslí ostatní. Jako když si malá holka zpívá ve svém pokojíčku, kde ji nikdo nevidí. MØ včera slavila své sedmadvacáté narozeniny, velké ovace a nadšené publikum jí musely být dobrým dárkem.

Sziget se přehoupl do druhé poloviny

Europestage je místo, na kterém organizátoři představují mladé evropské kapely. ČR letos reprezentovali stále populárnější Mydy Rabycad, kteří svojí poslední deskou Glamtronic přesvědčili dramaturgy, že mohou oslovit stále početnější zahraniční publikum Szigetu. Návštěvníci z celého světa mají na festivalu již převahu nad maďarskými fanoušky a tvoří více než pětapadesát procent z celkového počtu všech Szigeťanů. To, že na festival jezdí i čeští návštěvníci, se přesvědčili také Mydy Rabycad.

„Hrát v zahraničí je pro nás jako novou kapelu vždy výzva i neocenitelná zkušenost. Letos jsme již hráli několikrát na festivalech v Anglii a Německu, ale Sziget je jedinečný. Měli jsme trochu trému, ale naštěstí fanoušci z Čech nás na začátku koncertu podrželi a pak se chytli i ostatní,“ glosovala koncert zpěvačka Mydy Rabycad Žofie Dařbujánová, když se podařilo i přes nepolevující žár roztančit všechny návštěvníky.

Horko výrazně ztěžuje i vystoupení dalšího zástupce České republiky na Szigetu. Každý den v šest večer vyběhnou na pódium rozpáleného šapitó členové Cirku La Putyka.

Foto: David Peltán

Cirk La Putyka i ve vedru ze sebe vydal všechno

„Vedro v šapitó je pro hraní obtížné, ale to absolutně pozitivní publikum, které se nebojí do rozpáleného stanu dorazit, maže všechna negativa,“ odpověděl vedoucí Jiří Kohout na otázku, co je na hudebním festivalu pro cirkus nejhorší a co naopak. Pokud zmiňujeme nehudební složku festivalu, svoji nezaměnitelnou pozici v programech Szigetu má také pódium zvané Magic Mirror. Je to prostor, který dává příležitost queer umělcům i ožehavým tématům současného světa, jako je například páteční setkání a debata s členkami známé feministicko punkové skupiny Pussy Riot, které přicestovaly na Sziget na poslední chvíli.

Sziget se přehoupl do své druhé poloviny a pomalu se blíží ke konci. Přesto řada hvězd teprve vystoupí. Největší z nich, rockoví Kings of Lion, budou tahákem sobotního programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám