Hlavní obsah

V úterý vládla festivalu Sziget síla ženského hlasu

Právo, Michaela Tučová, Budapešť

Dvě zpěvačky ovládly druhý den festivalu Sziget. Belgický objev Selah Sue a hlavně zářivá Florence Welch. S neutuchající energií dokázaly, jak dobře vládnou krásnými hlasy i ženskou energií.

Foto: David Peltán

Florence & the Machine byli hlavní hvězdou úterního programu festivalu Sziget.

Článek

Florence & the Machine byli hlavní hvězdou úterního programu festivalu Sziget, kde dokonale předvedli, proč sklízí poslední deska How Big, How Blue, How Beautiful takový úspěch.

Třetí řadová nahrávka vystřelila na špičky žebříčků hned po vydání na počátku června a přiživila už tak velká očekávání, která provázela oznámení, že vystoupí na Szigetu. Britská éterická Florence Welch ovládla celé pódium od prvních okamžiků, zpívala a tančila s neuvěřitelnou živelností a energií.

Přestože zaznělo nejvíce skladeb právě z nového alba, nechyběly ani písně z předchozích dvou alb Ceremonials (2011) a Lungs (2009) včetně hitu Sweet Nothing, který nazpívala Florence na desce 18 Months Calvina Harrise. Její koncert nemohl vyvrcholit ničím jiným než hitem Dog Days Are Over, který s ní odzpíval snad celý ostrov.

Druhé největší pódium ukrývá Sziget v obřím stanu A38. To je možná výhodou v dešti a v možnosti nabízet program i po jedenácté večerní, ale v tropickém počasí to chce velkou dávku odvahy nebo hodně dobrý důvod pro návštěvu této sauny.

Foto: David Peltán

Na akci se lidé přijeli především bavit.

V úterý jste však neměli na výběr. Kdo nechtěl přijít o výborné koncerty, musel zatnout zuby a stejně jako stovky dalších vejít s kyblíky vody dovnitř. Zatímco na hlavním pódiu izraelská hvězda Asaf Avidan či maďarská legenda Quimby spíše tápaly, ve stanu A38 to vřelo. Energičtí Francouzi Babylón Circus či holandští Kensington rozskákali namačkané nadšence, kteří se kapelám vydali do posledního dechu. Kdo vydržel, ždímal trička u východu. Ovšem za ty skvělé koncerty to rozhodně stálo.

Pomyslným vrcholem programu v obřím stanu pak bylo vystoupení belgické indie písničkářky Selah Sue. Elegantně oděná, na vysokých podpatcích, ve kterých se obvykle odváží ženy, jen pokud se mohou nepozorovaně opírat o zeď. Šestadvacetiletá Selah však působila velmi sebevědomě a sršela takovou energií, že její koncert doslova pohlcoval. Když pak zazněl její pravděpodobně největší hit This World, obří stan A38 nadšením téměř explodoval. Fanoušci jej zaplnili beze zbytku, kdo přišel pozdě, zůstal stát za branou. A přišel o hodně.

Po výtečné pondělní show Robbieho Williamse vládly festivalu ženské hlasy. Bude zajímavé je porovnat s další popovou hvězdou Ellie Goulding, která se na svoje vystoupení na Szigetu teprve chystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám