Hlavní obsah

Robbie Williams vyprodal první den festivalu Sziget

Právo, Přemysl Štěpánek

Na otvírací koncert festivalu Sziget zamířilo na ostrov přes osmdesát tisíc fanoušků, aby zhlédli show Robbieho Williamse v rámci turné Let Me Entertain You Tour. Zaplnili tak kapacitu areálu do posledního místečka.

Foto: David Peltán

Festival Siget měl báječnou atmosféru už první den.

Článek

Týdenní hudební událost (trvá od 11. 8. do 17. 8.) v centru Budapešti je největší přehlídkou ve střední Evropě a organizátoři chtějí dokázat, že ocenění nejlepší evropský festival získal Sziget již podruhé oprávněně.

Robbie Williams na rozdíl od loňského pražského koncertu svoji náklonost k swingu tentokrát jen lehce připomínal, když v první polovině koncertu zazpíval skladbu Minnie the Moocher z alba Swings Both Ways. Aktuální turné je totiž postaveno na všech hitech, které za svoji kariéru nazpíval, ať je to Candy, Angels či Rock DJ. Navíc si neváhal vzít na pomoc hity dalších hudebních hvězd, jako jsou například U2 či Queen a jejich Bohemian Rhapsody. Robbie chtěl potvrdit, že označení král popu nedostává od médií pro nic za nic, a po pompézním zahajovacím intru vršil jeden hit za druhým. Odměnou mu bylo naprosto spokojené publikum, které s ním oddaně zpívalo až do posledních tónů koncertu.

Foto: Balazs Mohai, ČTK/AP

Zpěvák Robbie Williams postavil své vystoupení na všech hitech, ktré za svou kariéru nazpíval.

Bývalo pravidlem, že festival Sziget využíval pondělí a úterý spíše jen k postupnému svolávání fanoušků z celé Evropy, aby jim pak nabídl pět dní napěchovaného programu. Tentokrát se ale hned na úvod na obřím hlavním pódiu objevila hvězda světového formátu a o nějakém pomalém plnění areálu nemohla být řeč.

Když začínala ve dvě hodiny odpoledne hrát mladá brněnská kapela Ghost of You, první z letošních zástupců české hudební scény, proudily kolem pódia davy příchozích s batohy. Hrát za sedmatřicetistupňového horka a navíc jako druhý z celého obřího programu čítajícího stovky kapel je nevděčná úloha. Přesto indierocková čtveřice mohla být spokojena, protože každý stín v okolí pódia byl zaplněn. Fanoušci vřele kvitovali jejich krátký set, který tvořily písničky z připravovaného debutového alba Glacier And The City, které vyjde letos na podzim.

Foto: David Peltán, ČTK/AP

Na festivalu vystoupila také mladá brněnská kapela Ghost of You.

„I my už můžeme říct, že historky o monstrózním Szigetu nejsou jen povídačky. Navíc takový servis pro kapely jsme zatím nikde nezažili. Asi ten nejlepší dárek od našich fanoušků, díky!“ připomněl bubeník kapely Michal Janík všem příznivcům, kteří kapele pomohli vyhrát tříkolovou soutěž Jednou trefou na Sziget a stát se tak součástí tohoto festivalu.

Navzdory tomu, že se podařilo dostat do areálu desetitisíce lidí, z nichž velká spousta z nich byla na festivalu vůbec poprvé, organizátoři nevyužili možnost předvést festival v plném rozsahu a program nabízela jen třetina pódií. I díky tomu se den v úmorném vedru líně protahoval a ani odstartování programu na hlavní scéně nezkrátilo fronty. Fanoušci se tak snažili schovat před sluníčkem, což v areálu plném stromů není problém. Koncert Robbieho Williamse ale za to drobné nepohodlí rozhodně stál. Jak potvrzuje Silvia Turnerová, jedna z tisíce fanoušků, kteří sem z Čech a Slovenska dorazili.

„Robbie byl opět šarmantní a vtipný. Jsem ráda, že jsem měla šanci ho vidět i na Szigetu, kde byla atmosféra ještě více elektrizující než na dubnovém bratislavském koncertu. Bylo zde desetinásobně víc lidí a já si místy připadala jako na jeho legendárním koncertě v Knebworth,“ uvedla.

Tři kamióny techniky a dva autobusy personálu zajišťovaly hodinu a půl dlouhé vystoupení britské hvězdy. Hlavní organizátor Károl Gerendai potvrdil, že jedno z nejnáročnějších vystoupení letošního ročníku bylo také nejdražší z celého festivalu, který disponuje opravdu zajímavým a kvalitním programem. V následující dny se mohou desetitisíce návštěvníků těšit na Florence and the Machine, Kings of Leon, Avicii, Martin Garrix, Ellie Goulding, Kasabian, Limp Bizkit, Foals a řadu dalších. V programu nebude z ČR chybět vystoupení Cirk La Putyka a kapely Mydy Rabycad.

Reklama

Výběr článků

Načítám