Hlavní obsah

Letní slavnosti staré hudby vyvrcholí barokní loutkovou fantazií

Právo, AL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvedením slavného milostného příběhu skončí ve čtvrtek 6. srpna ve Státní opeře Praha 16. ročník Letních slavností staré hudby. Nastudování barokní opery La Calisto Francesca Cavalliho uvede uznávaný ansámbl Collegium Marianum společně s divadelním souborem Buchty a loutky a předními pěveckými sólisty.

Foto: archív LSSH

Záběr z představení La Calisto

Článek

„Společná práce na Calisto je jedna velká nádhera. Zpěv sólistů a krásná hudba v podání souboru Collegium Marianum nás odnáší do nekonečných dálek inspirace a imaginace,“ popisuje spolupráci na opeře Vít Brukner ze souboru Buchty a loutky.

V roli Calisto se představí sopranistka Hana Blažíková, jejího svůdce zahraje a zazpívá Tomáš Král, bohyni Dianu Barbora Kabátková a Merkura Tomáš Lajtkep.

„Příběh je působivý a plný proměn. Pro Buchty a loutky to byla výzva. Čekala jsem, že k tomu budou přistupovat ze současného pohledu, ten tam ale jenom probleskuje. Postavili pro ten účel malé barokní divadlo a loutky jsou také inspirovány barokem,“ říká o vzniku představení Jana Semerádová, hlavní dramaturg festivalu a umělecká vedoucí souboru Collegium Marianum.

La Calisto byla poprvé uvedena v roce 1651 a přesto je její hudba svěží a promlouvá i k dnešnímu posluchači. Její originální zpracování, kombinující hudebníky, pěvce a loutkoherce, zaujme nejen milovníky opery a baroka.

Antický příběh o krásné nymfě Calisto převzal libretista Faustini z Ovidiových Proměn a rozšířil jej o nové zápletky a komické scény na způsob komedie dell’arte.

Reklama

Výběr článků

Načítám