Hlavní obsah

Hledání vraha mezi lidmi s vlastními příběhy

Právo, František Cinger

Prozaička Michaela Klevisová, dvojnásobná držitelka Ceny Jiřího Marka za nejlepší detektivní prózu roku, nabízí čtvrtý román, na jehož počátku je vražda. Jmenuje se Ostrov šedých mnichů a děj umístila na nizozemský ostrůvek Schiermonnikoog.

Foto: Motto

Michaela KLevisová: Ostrov šedých mnichů

Článek

Šedivé vlny Severního moře daly i název příběhu spojujícímu české a nizozemské reálie. Hrdinkou je Ingrid Ruttenová, česká soudní překladatelka, která se před desetiletím v Amsterdamu seznámila s tamní hvězdou televizní reportáže. Johan Rutten, muž s tváří Marlona Branda, si přízeň dávno rozvedené ženy získal takřka okamžitě. A když se rozhodl přesídlit do Čech a televizní branži vyměnit za zemědělské hospodářství, byla nadšená. Jenomže po letech se rozhodl opět změnit styl života – vrátit se na ostrov a vydat se po stopách smrti Gwen de Vriesové, která nebyla nikdy objasněna.

Druhá smrt postihne právě Ruttena, o němž místní kriminalista Jacob Deelen zjistí, že byl zřejmě vydírán. A tak se hlavní podezřelou stává právě „cizinka“ Ingrid Ruttenová. Ta však, nebo spíš autorka, povolává Josefa Bergmana, pražského kriminalistu, který se také ocitl na rozcestí osobního i profesionálního života.

Klevisová spojuje vyprávění takřka všech příbuzných mrtvé Gwen. Rozvětvená rodina je početná, a tak čtenář sleduje mozaiku snů, nadějí a reality mnoha lidí. Každý skrývá vlastní příběh, nikdo není na scénu jen tak vržen jako šachová figurka.

V tom je největší síla autorky i její mimořádná schopnost, která jí umožňuje napsat vpravdě kriminální román, v němž nejde jen o to, kdo je vrahem. Tím se odlišuje od českých kolegů, kteří poctivě nabízejí jednotlivé detektivní příběhy. Klevisová dokáže vykreslit širokou paletu osudů.

Michaela KLevisová: Ostrov šedých mnichů
Motto, 376 stran, 269 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám