Hlavní obsah

Slovensko prodalo mimořádně vzácné Berniniho dílo za směšnou částku

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Slovenské ministerstvo řeší skandál kolem vzácné busty papeže Pavla V. od italského barokního sochaře Giana Lorenza Berniniho. Dílo loni v prosinci na aukci v Bratislavě vydražili za vyvolávací cenu 24 tisíc eur (650 tisíc korun). Letos se ale busta dostala do Londýna a následně ji prodali do USA za 30 miliónů dolarů (740 miliónů korun).

Foto: Agentura SOGA

Busta papeže Pavla V. od sochaře Giana Lorenza Berniniho

Článek

Za celou aféru s podhodnocenou cenou zřejmě může slovenský znalec, který bustu označil výrazem „podle Berniniho“. To pro odbornou veřejnost znamená, že se jedná o věrnou kopii nebo o volnější repliku díla, nikoliv o originál. Po dražbě vydalo ministerstvo kultury povolení na vývoz díla za hranice.

Alexander Kader, šéf oddělení evropského sochařství v londýnské aukční společnosti Sotheby’s pak ale bustu označil za mimořádně cenný originál. Vzápětí ji koupilo Getty Museum v Los Angeles za zmíněných 30 miliónů dolarů.

Bustu papeže Pavla V. vytvořil v roce 1621 jeden z největších sochařů italského baroka Gian Lorenzo Bernini. Dílo má podle odborníků obrovskou hodnotu, protože se jedná o první mramorovou bustu papeže, kterou Bernini vytvořil.

Personální zemětřesení

Denník N si v této souvislosti klade otázku, jak je možné, že znalec na baroko označil bustu za kopii. Ministr kultury už nařídil kontrolu a podal trestní oznámení. Státní poradkyně, která povolila vývoz busty, dostala okamžitou výpověď a ministr Marek Maďarič odvolal generálního ředitele sekce kulturního dědictví.

Zvláštní komise nyní posuzuje, zda povolení k vývozu busty může být dodatečně zrušené a zda bude možné požádat o návrat busty ze Spojených států.

Opoziční poslankyně Magda Vášáryová chce začít sbírat podpisy na odvolání ministra Maďariče.

„Určitě budu iniciovat, aby se to řešilo v kulturním výboru. Musíme svolat možná i mimořádný výbor, budu sbírat podpisy,“ uvedla Vášáryová. Naznačila, že se mohlo jednat o korupci. „Jsme korupční země. Za osobní prospěch jsme schopni zaprodat i vlastní matku,“ řekla rozčilená poslankyně.

Busta byla v minulosti vystavovaná i v Prezidentském paláci v Bratislavě. Tehdejší slovenský prezident Rudolf Schuster tvrdí, že nikoho nenapadlo, že se jedná o originál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám