Hlavní obsah

Knihy předurčené k ničení

Právo, LZ

Vedle beletrie a odborných knih si čím dál větší popularitu mezi čtenáři, a to zejména mladší generace, získávají knihy kreativního zaměření.

Foto: nakladatelství COOBOO

Keri Smithová: Destrukční deník

Článek

Destrukční deník, Tohle není kniha či Pointless Book mají za úkol přimět svého majitele knihu přetvořit. A tvořit znamená podle návodů v mnoha případech ničit. Začalo to Destrukčním deníkem, ve kterém autorka, americká umělkyně Keri Smithová, nabádá čtenáře, aby knihu přetvořili. Stránky obsahují úkoly a návody, co s ní udělat. Od pokreslení přes polití kávou až k polepení stran mrtvými brouky.

Podle Terezy Pecákové, šéfredaktorky nakladatelství CooBoo, které u nás knihy Smithové vydává, tkví úspěch především v originalitě a v novém přístupu ke knize. „Smithová posouvá objekt, jakým je kniha, dál. Už to není jen něco, co přečteme a užijeme si pěkný příběh. Je v tom něco rebelského, vždyť zničit knihu, to se přece nedělá, je to jako zakázané ovoce,“ vysvětluje.

Trend kreativních knih jde ruku v ruce s on-line dobou. Čtenáři své výtvory sdílí na sociálních sítích a webech k tomu přímo určených. „Ve dnešní době je čím dál náročnější si čtenáře získat. Proto přišlo něco, co je interaktivní, neotřelé, nové,“ dodává Pecáková.

Destrukční deník i jeho nástupce Tohle není kniha se dlouhodobě drží v žebříčku nejprodávanějších knih a na podzim bude následovat třetí díl, jenž v českém překladu vyjde s názvem Čurbes.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám