Hlavní obsah

RECENZE: Skleněná křehkost Made in Bor

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Made in Bor, kterou je možné vidět v pražské stejnojmenné galerii, představuje tvorbu výrazných českých sklářů a designérů. Všechny tvůrce spojuje věk, oblast působení, tedy Novoborsko, a v neposlední řadě schopnost skloubit sklářskou tradici se současným designem.

Foto: Jan Šída, Právo

Klasické antické soše se blíží Hlava koně z antracitového skla (Hlava koně, Jiří Pačinek).

Článek

Jitka Kamencová Skuhravá, Lukáš Houdek, Jiří Pačinek a Filip Houdek se již dávno etablovali v cizině. Prodávají a vystavují svá díla v Singapuru, Hongkongu, Šanghaji, Paříži i v Londýně.

Všichni umělci představují sklo jako materiál, jenž má plasticitu, díky které lze dosáhnout pozoruhodných výsledků. Každý artefakt je zhotoven s řemeslnou zručností a zároveň mu nechybí ani lehkost.

Sympatická je snaha nebrat se smrtelně vážně a představovat možnosti sklářského řemesla s nadsázkou. Lukáš Houdek vytvořil skleněný basketbalový koš se zářícími svíčičkami na obruči. Matná odrazová deska vytváří jakési promítací plátno, na kterém se odrážejí světelné paprsky a vytvářejí další vizuální rozměr. Dva exempláře koše vlastní sběratelé v USA.

Foto: Jan Šída

Basketbalový koš, který slouží jen jako dekorace (Basketball Chandelier, Lukáš Houdek).

Klasické antické soše se blíží Hlava koně z antracitového skla Jiřího Pačinka.

Vdechl svému plnokrevníkovi duši, díky zvolenému materiálu vytvořil napjaté svaly, naběhlé žíly a zpocenou šíji. Jako by zpěněný kůň právě doběhl do cíle.

Z kubismu čerpají Filip Houdek a jeho pomocnice Šárka Gebyová. Lustr nazvaný Cubi je složen z hranatých komponentů, které pouštějí do prostoru prasátka a dávají mu tak ještě větší světelnost, jež funguje i za dne.

Foto: Jan Šída, Právo

Skleněný lustr, který vychází z odkazu kubismu (Cubi, Šárka Gebyová, Lukáš Houdek).

Výstava je přínosná už jen z toho důvodu, že ukazuje možnosti soudobé sklářské tvorby. A zároveň může přinést mladým tvůrcům mnoho podnětů pro jejich budoucí umělecký vývoj.

Made in Bor, volume II
Galerie Made in Bor, Praha, do 21. srpna

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám