Hlavní obsah

Drsný bratr Shaft se vrací, nově s ním bude i sranda

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywood opět vyhrabal Shafta, drsného černého detektiva ze sedmdesátek, který se stal symbolem vlny blaxploitation filmů.

Foto: MGM

Shaft (Richard Roundtree) z roku 1971

Článek

Kenya Barris pracuje na scénáři nového Shafta s Alexem Barnowem. Produkce se ujmou John Davis a Ira Napoliello. Zatím není jasné, kdo dostane hlavní roli.

V původním filmu hrál detektiva Johna Shafta Richard Roundtree. Ztvárnil nový typ kladného černého superhrdiny, který všechny přepere, a hlavně je idolem žen. Žánr Blaxploitation měl být tehdy výrazem vzestupu afroamerické kultury, podobné filmy v dnešní době ovšem působí poněkud bizarně a nudně. Někteří dokonce tvrdí, že  spíše škodí, protože podporují stereotypy.

V každém případě se do dějin zapsal soundtrack k Shaftovi, který neměl na starost nikdo menší než zesnulý Isaac Hayes. V roce 2000 Shafta zkusil celkem úspěšně oživit Samuel L. Jackson ve filmu Johna Singletona.

Skutečně nové je to, že současná třetí verze Shafta bude mít komediální příchuť. Scenáristé v podstatě nemohli jinak, vážnému blaxploitation filmu by se dnes lidé pravděpodobně smáli.

Spoluautor scénáře Kenya Barris je oceňován za komediální seriál Black-ish o černošské rodině, která se snaží uplatnit ve čtvrti obývané bílou vyšší střední třídou. Také spolupracoval na pořadu The Goldbergs.

Reklama

Výběr článků

Načítám